Se på delfiner, som du ser på elefanter
Nyheder
Danskerne skal lære at se på delfiner og hvaler, som de ser på elefanter. Delfiner trives ikke i fangenskab, men kun halvdelen af danskerne finder delfinunderholdning uacceptabelt.
Slå et billede op på sociale medier af en turist, der rider på elefant i ferieparadiset Thailand, og risikoen for, at du får nogle harske kommentarer, er stor. Vælger du i stedet et billede fra showet med delfiner fra Tenerife, er risikoen for at blive kaldt dyremishandler ikke nær så stor.
Delfinunderholdning bør også være politisk ukorrekt
Vi har for anden gang på et år undersøgt danskernes syn på underholdning med delfiner på feriedestinationen.
En delfin optræder ved en turistattraktion på Bali
I undersøgelsen, der er baseret på et repræsentativt udsnit af den danske befolkning, svarer godt halvdelen af danskerne, at de finder underholdning med delfiner uacceptabelt.
Til sammenligning er 73 % af danskerne imod underholdning med elefanter. Elefantridning er ganske enkelt ikke politisk korrekt. Og sådan bør det også være med delfinunderholdning, mener Johanne Gabel, der er kampagneansvarlig i World Animal Protection:
”Delfinen smiler. Fra øje til øje. Den gør det ikke, fordi der er noget at smile af. Dens kæbeparti er bare bygget sådan. Delfinen smiler fra naturens hånd, og det misforstår mange besøgende som et udtryk for, at delfinen trives. Men delfinen smiler også, når den er død,” forklarer Johanne.
Formen på delfiners kæbeparti får det til at se ud som om, at dyrene smiler
Delfiner hører til i havet
I undersøgelsen, som vi har lavet i samarbejde med YouGov, svarer godt en tredjedel af danskerne, at de gerne vil opleve underholdning med delfiner.
Langt de fleste booker oplevelsen på feriestedet og ser det som en oplevelse for livet. De ved øjensynligt ikke, at delfinerne lider i fangenskab, vurderer Johanne Gabel:
”Når vi fortæller danskerne, at delfinen i naturen svømmer mellem 60-160 km om dagen og kan skyde en fart på omkring 50 km i timen, så kan de jo godt se problemet ved, at delfinen lever hele livet i et mikroskopisk bassin,” siger hun.
Delfiner i naturen, hvor de hører til
I undersøgelsen er danskerne derfor blevet bedt om at vurdere, om de stadig ønsker at se delfinshows, efter at de har fået fakta præsenteret om delfinens naturlige adfærd. Og to ud af tre danskere får herefter mindre lyst til at opleve delfiner i shows eller bassiner, mens kun 9 % er upåvirkede eller i tvivl.
Danskernes foretrukne feriemål
Påsken er højtid for ferierejser til Spanien, og særligt De Kanariske Øer. Her ender mange danskere med at indløse billet til underholdning med delfiner, spækhuggere og andre havpattedyr.
Vi udgav for nylig en omfattende rapport om forholdene for havpattedyr i fangenskab.
Rapporten er den femte udgave af en videnskabelig og etisk bevisførelse for, hvorfor havpattedyr ikke bør underholde i zoos, akvarier, delfinarier og andre temaparker. Den maler et belastende portræt af helt igennem utilstrækkelige forhold.
”Havpattedyr kan ganske enkelt ikke trives i fangenskab. Næsten alle arter af havpattedyr er rovdyr, der tilbagelægger enorme distancer hver dag. Og så tvinger vi mennesker dem til et liv i sterile betonkasser eller havbassiner, der er så små, at det svarer til at tvinge mennesker til at bo i en skotøjsæske,” fastslår Johanne.