Delfiner hører til i havet - ikke i fangenskab. Foto: Mandurah Cruises

Delfinunderholdning: Sandt eller falsk?

Nyheder

Der findes mange myter om delfinindstrien. Vi tager et tjek på de fem mest udbredte myter for at afsløre, hvad der er sandt – og hvad der er falsk.

Topfoto: Mandurah Cruises

PÅSTAND 1: Delfiner i fangenskab er ikke længere vilde.

FALSK: Delfiner er vilde dyr, selv hvis de er født i fangenskab. En art er først domesticeret efter mange generationers selektiv avl, hvor man vælger avlsdyr efter særligt ønskede træk. Det giver genetiske ændringer i dyrenes udseende og adfærd, så de adskiller sig fra deres vilde artsfæller. Dette er ikke sket for delfiner. Delfiner i fangenskab har altså helt de samme behov som deres artsfæller i havet.

Delfiner springer op fra vandet - Mandurah Cruises

Foto: Mandurah Cruises

PÅSTAND 2: Delfiner i fangenskab er beskyttet mod rovdyr og parasitter.

SANDT: I de kunstige miljøer, som delfiner holdes i i fangenskab, er dyrene ganske rigtigt beskyttet mod nogle af de naturlige farer, der findes i havet. Men der er tale om et fordrejet billede af dyrevelfærd for vilde dyr, når man taler om at beskytte dem mod deres hjem i naturen, som de er tilpasset til at leve i.

På trods af den ’beskyttelse’, delfinarier giver, trives dyrene ikke under de kunstige leveforhold. Mange delfiner dør af bakterie- og virusinfektioner som f.eks. lungebetændelse, der ofte skyldes stress eller et immunforsvar under pres. 

Delfiner springer op fra vandet - Mandurah Cruises

Foto: We Animals Media / Jo-Anne McArthur

PÅSTAND 3: Delfinarier er vigtige for artsbevarelse.

FALSK: De fleste delfinarter er ikke truede og har ikke brug for artsbevarelse. De seneste 50 år er færre end 40 delfiner fra delfinarier blevet genudsat i den fri natur, og det er højst usandsynligt, at delfiner født i fangenskab nogensinde vil blive sat ud i det fri. Delfiner holdes i fangenskab, fordi der er penge i det – ikke for at beskytte arten.

Delfiner springer op fra vandet - Mandurah Cruises

PÅSTAND 4: Delfiner i fangenskab trives og er glade.

FALSK: Delfiner i fangenskab kan ikke få afløb for deres artsspecifikke adfærd, men blot svømme i uendelige cirkler. Kedsomhed, frustration og stress gør nogle delfiner aggressive over for hinanden, mens andre begynder at skade sig selv. F.eks. sliber de deres tænder ned ved at tygge i tremmer og bassinvægge.

De unaturlige forhold gør ofte delfinerne syge, og de fleste delfinarier giver rutinemæssigt deres dyr antibiotika mod mavesår og infektioner. Delfinerne udsættes for klor og alt for meget sollys i de lavvandede, sterile bassiner.

Delfiner springer op fra vandet - Mandurah Cruises

PÅSTAND 5: Delfinarier tilbyder naturlige forhold.

FALSK: I naturen svømmer delfiner op til 100 km om dagen i et hav fyldt med andre dyr, planter og uendelig variation. I fangenskab er de begrænset til bassiner, der i gennemsnit er 200.000 gange mindre end deres naturlige hjemmeområder. 

I naturen lever delfiner i store familiegrupper. I fangenskab sammensættes delfinerne i kunstige grupper, og ungerne tages fra deres mødre i for ung en alder.

Delfiner springer op fra vandet - Mandurah Cruises

Foto: Mandurah Cruises

Vil du vide mere