Sælernes redningsmænd

Sælernes redningsmænd

Nyheder

Mange sæler, hvaler og andre havdyr mister livet, når de bliver fanget i efterladte fiskenet. I Maine rykker vores partnerorganisation ud for at redde de nødstedte havdyr.

Millioner af havdyr som sæler, hvaler og havskildpadder bliver hvert år fanget i fiskegrej, der er blevet efterladt i verdenshavene – de såkaldte spøgelsesnet.

mainesaeler-3-0516

Nettene er lavet af skarpe tråde, der gnaver sig ind i dyrenes kroppe og giver dem store, åbne sår eller helt skærer deres finner af. Hvis de ikke kan komme fri, er de overladt til en langsom sulte- eller druknedød.

En fiskeline skar sig ind i sælungens hals

mainesaeler-1-0516

Sælungen her på billedet havde nær mistet livet, da en fiskeline viklede sig rundt om hans hals. Den barberbladstynde line skar sig gennem hans hud og muskler, og der var gået betændelse i såret. Sælungen havde svært ved at trække vejret og havde store smerter.

Heldigvis lykkedes det vores partnerorganisation Marine Mammals of Maine (MMoME) at redde ham. De kørte ham til deres redningscenter, hvor de fjernede linen, og dyrlægen kunne behandle den sårede unge.

mainesaeler-2-0516

De første 48 timer var ungens tilstand kritisk, og han havde hele tiden mennesker omkring sig, der kunne tage sig af ham. Heldigvis begyndte at han få det bedre og blev stærk nok til, at teamet kunne transportere ham til et stort akvarium, hvor han kan komme sig helt. Han har nu masser af energi og er fuld af spilopper. Når han er helt rask, vil han blive genudsat i havet.

mainesaeler-4-0516

Kun en hurtig indsats kan redde dyrene

Uden den hurtige indsats fra MMoMEs dedikerede medarbejdere ville sælungen være død – og det samme ville de mange andre sæler, marsvin, havskildpadder og andre havdyr, der hvert år får akut behandling på centeret.

MMoME har kun to ansatte, men et stort netværk af frivillige, som blandt andet består af dyrlæger og fiskere. De overvåger over 4.000 km kyststrækning og hjælper hvert år over 300 havdyr.

Vi vil fjerne spøgelsesnettene fra verdenshavene

Der tabes og efterlades hvert år 640.000 ton fiskegrej i vores have. De enorme mængder fiskegrej går ofte tabt under fiskeri på grund af storme eller stærke strømme. Nogle fiskerbåde smider desværre også deres gamle, ødelagte net i havet.

Vi har igangsat et samarbejde mellem fiskeriindustrien, regeringer og NGO’er, der skal begrænse mængden af efterladt fiskegrej. Vores mål er at redde en million havdyr fra at blive dræbt af spøgelsesnet inden udgangen af 2018.

Men der er lang vej, før verdenshavene bliver fri for spøgelsesnet, og i mellemtiden er det helt afgørende, at vi kan hjælpe de mange sæler og andre havdyr, der bliver fanget i dem.

mainesaeler-5-0516

Foto: Michael Pitts / naturepl.com

Vil du vide mere