Sådan skaber vi bedre forhold for grisene

04/05/2018

Vi viser nogle af verdens førende svineproducenter, hvordan bedre velfærd for grisene og indtjening kan gå hånd i hånd. Tusindvis af søer er allerede sluppet ud af deres trange bokse.

"Vi overbeviser producenter om at tage søerne ud af boksene og gruppeopstalde dem i fællesbokse, hvor de har noget halm eller andet rodemateriale at beskæftige sig med."

Mange grise i den industrielle produktion lider det meste af deres liv. Omkring tre ud af fire af verdens avlssøer lever i bittesmå metalbokse, hvor de hverken kan vende sig, rode og grave med trynen, undersøge omgivelserne eller socialisere med andre grise.

Jacqueline Mills, der leder vores arbejde med grise, forklarer, at mange søer bliver kronisk deprimerede.

”De bider i tremmerne i deres stålbokse i ren frustration. De er avlet til at føde det ene kuld hurtigtvoksende grise efter det andet. De er konstant sultne, fordi de kun får en lille portion højkoncentratfoder, der ikke giver nogen mæthedsfølelse. Det er utrolig trist at se sultne søer tomgangstygge, indtil de får fråde om munden,” siger Jacqueline.

En bedre løsning

Vi arbejder for at overbevise nogle af verdens førende svineproducenter om at gøre deres produktion mere dyrevenlig. Vi har udviklet et videnskabeligt baseret rammeværk for grisevelfærd, som vores landbrugseksperter bruger, når de mødes med producenterne. 

Rammeværket hjælper med at forklare forskellen mellem uacceptable, acceptable og gode praksisser inden for grisevelfærd i indendørs opstaldning.

”Vi overbeviser producenter om at tage søerne ud af boksene og gruppeopstalde dem i fællesbokse, hvor de har noget halm eller andet rodemateriale at beskæftige sig med,” fortæller Jacqueline.

Thailandsk svineproducent dropper små bokse

Vi har blandt andet samarbejdet med den thailandske svineproducent Betagro Group (Betagro) siden 2014. De vil udfase al brug af drægtigheds- og farebokse på virksomhedens svinefarme inden 2027. 

”Betagro er blandt top 20 svineproducenter på verdensplan, så hvad de gør, kan påvirke resten af branchen,” siger Jacqueline.

Betagros CEO, Vanus Taepaisitphongse, ser bedre velfærd for grisene som en vigtig del af det at drive en bæredygtig forretning. Han siger:

”Glade dyr og fødevarekvalitet hænger sammen. Jeg ser god dyrevelfærd som en uundværlig del af rejsen mod bæredygtige fødevarer, der skal være med til at skabe en bæredygtig fremtid.”

Voksende efterspørgsel giver bedre grisevelfærd

Verden over vokser efterspørgslen på kød fra fritgående grise. Det har været med til at få andre af de producenter, vi har samarbejdet med, til at skabe bedre velfærd for grisene i deres produktion. Det drejer sig blandt andet om:

  • Zhejiang Qinglian Food Company Ltd (Qinglian) – den første kinesiske virksomhed, der har forpligtet sig til at udfase drægtighedsbokse. Virksomheden har 7.000 avlssøer, der hvert år føder 200.000 grise.
  • Guangdong DEXING Food Company Ltd (DEXING) – en foregangsvirksomhed inden for gruppeopstaldning i Kina. Virksomhedens 10.000 avlssøer lever primært i gruppebokse.
  • BRF – Brasiliens største svineproducent og blandt top 10 svineproducenter på verdensplan. Virksomheden har offentligt forpligtet sig til at gruppeopstalde alle deres avlssøer inden 2026. P.t. er 20 % af virksomhedens 400.000 søer gruppeopstaldet.

”Disse virksomheder viser, at det er muligt at skabe bedre grisevelfærd i de største svineproducerende markeder i verden,” siger Jacqueline.

Topbillede: Gruppeopstaldede søer på en svinefarm i Storbritannien.

Du kan støtte vores arbejde for at give grisene et bedre liv!

Støt her

På besøg hos elefanterne i BLES

I elefantreservatet BLES, som vi støtter i Thailand, er elefanterne fri til at leve et godt elefantliv.

Det føltes som et rent mirakel for Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection, da hun besøgte det elefantreservat, vi støtter i Thailand. Læs hendes...