Abe skriger, mens dens hoved holdes fast

Rystende afsløringer af uhyrlig dyremishandling på nettet

Nyheder

Afhuggede lemmer, seksuelt misbrug og dødelig tortur. Små aber udnyttes på alle tænkelige måder på de sociale medier, viser ny rapport.

Videoer, hvor makakaber udnyttes til barbarisk underholdning, er blevet set mere end 12 mia. gange. Mere end halvdelen – 60 % – indeholder forskellige former for åbenlys fysisk mishandling af dyrene. Videoerne er særligt udbredte på de største sociale medier, Facebook, YouTube, Instagram og TikTok.

“Man plejer at sige, at fantasien ikke kender nogen grænser. Men det gør virkeligheden angiveligt heller ikke,” siger Stephanie Kruuse Klausen, ekspert i vilde dyr hos World Animal Protection Danmark, i forbindelse med offentliggørelsen af en den nye rapport ’The Cruelty You Don't See’.

Rapporten er udarbejdet af sammenslutningen Social Media Animal Cruelty Coalition (SMACC), som vi er en del af.

“Der er åbenbart ingen grænser for, hvor langt mennesker vil gå for at få kliks og tjene penge på grov udnyttelse af vilde dyr. I den nye rapport dokumenteres det blandt andet, at abeunger fjernes fra deres mødre og bliver fysisk og psykisk mishandlet som ren kommerciel underholdning,” siger Stephanie Kruuse Klausen.

Læs også: Anmeld dyremishandling på sociale medier

Makakaber bliver mishandlet og udnyttet i videoer på sociale medier.

Mange former for mishandling

Rapporten viser, at udnyttelsen af aberne spænder meget bredt: Nettet er fyldt med videoer, som viser skræmte, stressede og kuede aber, der klædes ud som mennesker og udfører tricks og kunster. Seerne opfatter det fejlagtigt som sjovt og underholdende.

“Og det er kun toppen af isbjerget. Træningen bag de mest uskyldigt udseende klip er ofte meget hårdhændet og voldelig. F.eks. trænes aber til at gå på to ben ved at binde deres hænder på ryggen. Og det er ofte de samme aber, der optræder i mennesketøj på ’søde’ videoer, som mishandles i de mere fysisk voldelige videoer,” oplyser Stephanie Kruuse Klausen.

Aber udklædt i mennesketøj får mange klik og likes på sociale medier.

Rapporten afdækker alle tænkelige former for ekstrem mishandling. Ud af 1.266 undersøgte videoer er der i rapporten bl.a. dokumenteret:

  • 58 tilfælde af bedøvede aber
  • 53 tilfælde af seksuelt misbrug
  • 7 tilfælde, hvor abernes lemmer bliver hugget af
  • 31 tilfælde af dødelig tortur
  • 78 tilfælde af falske redningsaktioner, hvor bagmændene sætter aberne i livstruende situationer, som de så ’redder’ dem fra.

”Ofte er der tale om helt små abeunger, som er blevet taget fra deres mødre kort efter fødslen. Det er i sig selv skadeligt og traumatiserende for dyrene,” siger Stephanie Kruuse Klausen.

35 % af makakabe-arterne i de undersøgte videoer er truede arter. Der blev også fundet kritisk truede arter i videoerne.

Anmeldelser kan gøre en forskel

På sociale medier finder man mange videoer med skrigende aber, der tvinges til at blive badet.

Vi opfordrer brugere af de sociale medier til at anmelde videoer, hvis de har mistanke om, at der ligger mishandling bag. Tal fra SMACC viser nemlig, at det nytter. Frivillige fra SMACC anmeldte løbende de videoer, der er baggrund for rapporten, og efter halvandet år var 47 % af videoklippene blev fjernet.

”Men træerne vokser ikke ind i himlen. Hverken Instagram, Facebook eller YouTube har været særligt gode til at lave en effektiv politik og underbygge den med tekniske løsninger, der for alvor virker. Derfor hviler der et tungt ansvar på de sociale medier og netværk, som videoernes bagmænd udnytter til at tjene penge på levende væseners ulykke,” siger Stephanie Kruuse Klausen.

I samarbejde med SMACC og andre dyreorganisationer er vi i løbende dialog med de største sociale medieplatforme for at få dem til at indføre effektive advarsler og sanktioner overfor videoer med dyremishandling.

Det kan du gøre

  • Tænk en ekstra gang over, om den ’nuttede’ video rent faktisk er sød og sjov. Der er typisk lidelser involveret for vilde dyr, der bliver udnyttet som underholdning eller kæledyr.
  • Anmeld problematiske videoer til det sociale medie, hvor videoen ligger. Se hvordan du anmelder videoer med dyremishandling på sociale medier >>
  • Gør ikke noget, som platformens algoritme kan aflæse som positivt, herunder at kommentere, like, dele eller tagge andre. Selv negative kommentarer bliver belønnet af algoritmen.

Hent rapporten

Vil du vide mere