Rid ikke på elefanter!

23/09/2015

”Med alt hvad vi ved om dyrenes følelsesliv, så er jeg forfærdet, når jeg hører, at der kommer flere og flere steder i Afrika, hvor man kan ride på elefanter.” Det siger Helen Proctor, vores dyreadfærdsekspert.

Blogindlæg af Helen Proctor, vores dyreadfærdsekspert:

Elefantridning er stadig en forholdsvis ny type turistattraktion i Afrika. Den nye trend betyder, at der fremover vil blive avlet flere elefanter, der ender med at lide hele livet. Elefanter kan blive op til 70 år gamle, så vi skal handle hurtigt, hvis vi skal forhindre, at flere elefanter bliver mishandlet i årti efter årti.

Intelligente dyr med et rigt følelsesliv

Elefanter er fantastiske dyr, og jo mere vi lærer om deres intelligens og følelsesliv, jo mere går det op for os, hvor meget de ligner os mennesker. Elefanter er for eksempel en af de få arter, der menes at sørge over deres døde. Tidligere mente man, at kun mennesker sørgede over deres døde. Men nu tyder forskningen på, at elefanter og flere andre dyr kan føle sorg.Det viser bare, hvor fantastisk komplekse disse majestætiske dyr er. Det fortæller os trist nok også, hvor meget de lider, når de tvinges til at bære rundt på turister eller optræde i shows. I naturen bliver hanelefanter hos deres mødre, indtil de er 12 år gamle, og hunelefanter bliver sammen med deres mødre hele livet. På grund af efterspørgslen fra turistindustrien fanger krybskytter elefantunger i en meget ung alder, hvor de stadig er helt afhængige af deres mødre.Elefantfamilier er meget beskyttende over for deres unger, og de bliver de ofte slået ihjel af krybskytter i forsøget på at forsvare deres unger. Ungen er vidne til, at dens familieflok bliver dræbt, og det sætter voldsomme og dybe spor i dem.

Knækket mentalt

Elefanter kan få Posttraumatisk Stresssyndrom, når de udsættes for alvorlige traumer, og det sker for flere af de unger, der bliver taget til fange og ser deres familiemedlemmer blive slået ihjel for øjnene af sig. Og lidelserne stopper ikke der for de traumatiserede elefanter. For at få dem til at acceptere, at mennesker rider på dem, bliver de knækket mentalt.

Når en elefant skal knækkes, bliver den holdt indespærret i et lille bur, og den bliver bundet, så den ikke kan bevæge sig rundt. Træneren begynder så at sætte sig på dens hals og bruger smertefulde træningsredskaber såsom elefantkroge (stokke med skarpe kroge for enden, red.) for at få dem til at lystre. Disse træningsredskaber er skyld i store smerter for elefanten, og lagt oveni den mentale mishandling er resultatet en traumatiseret og knækket elefant.Desværre er det lige præcis det, træneren ønsker. Elefanter er store og stærke og kan være utroligt farlige. Derfor skal de være føjelige over for deres trænere, hvis det skal være sikkert for træneren at arbejde med dem. Når trænerne knækker elefanterne mentalt, er det altså for at opnå denne føjelighed.

Vær med til at stoppe underholdning med vilde dyr – skriv under

Når elefanterne er knækket, kan de resten af deres liv se frem til et liv i fangenskab. De holdes fastlænket uden mulighed for at bevæge sig frit omkring, de er forhindret i at danne sociale bånd med andre elefanter, og de er taget væk fra deres familieflokke. Livet for disse elefanter er så langt fra det liv, de burde leve, som man overhovedet kan forestille sig.

Vores nye rapport afslører, at elefantridning spreder sig i Afrika >>Læs det originale blogindlæg på engelsk >>

Du kan også blive fast månedlig støtter og hjælpe os med at få dyrene ud af underholdningsbranchen.

Støt her

Elefanter er vilde dyr, ikke legetøj

Two elephants are chained in their own habitat.

Asiatiske elefanter er i årevis er blevet mishandlet for at tvinge dem til at bære rundt på turister eller optræde i shows. Nu er mishandlingen af elefanter...