Rekordmange EU-kandidater vil arbejde for dyrevelfærd

22/05/2019

Dyrevelfærd er rykket op i det politiske hierarki. I forhold til valget i 2014 har mere end tre gange så mange kandidater offentliggjort deres opbakning til dyrevelfærd.

Grisetransporter fragtes på tværs af Europa. Hundehvalpe stjæles i et EU-land og sælges i et andet. Gæs stopfodres i nogle europæiske lande og eksporteres til hele Europa. 

Og kandidaterne til søndagens Europa-Parlamentsvalg er indstillet på at arbejde på tværs af landegrænser for at skabe bedre forhold for dyrene i Europa. Det fremgår af voteforanimals2019.eu

Her har vi sammen med EuroGroup for Animals lavet en erklæring for dyrevelfærd, som kandidaterne kan tilslutte sig. Et historisk højt antal kandidater har valgt at stå på mål for dyrevelfærden.

Se de dyrevenlige danske kandidater

Stigning på over 300 %

Ved dette parlamentsvalg kan voteforanimals2019.eu allerede præsentere næsten 900 kandidater fra hele Europa, der alle har en tydelig holdning til dyrevelfærd. Det er 700 kandidater flere end ved sidste Europa-Parlamentsvalg i 2014, eller en stigning på godt 350 %. 

Det glæder kampagneansvarlig hos World Animal Protection Danmark, Johanne Gabel:

”De knapt 900 kandidater har jo gjort meget mere end blot at række hånden op som tegn på, at de går ind for dyrevelfærd. De har underskrevet en dyrevelfærdserklæring, og de har forholdt sig til 22 konkrete punkter om dyrevelfærd i EU. Det viser også, at dyrevelfærd er rykket meget markant frem i det politiske hierarki,” vurderer hun.

29 danske kandidater

Af de godt 900 kandidater har foreløbigt 29 danske kandidater - fra alle politiske partier undtagen Venstre og Liberal Alliance - taget stilling og underskrevet dyrevelfærdserklæringen. 

De 22 konkrete punkter stiller skarpt på dyr som følende og sansende væsener såvel som konkrete lovinitiativer til for eksempel at standse tvangsfodring af ænder og gæs, der anvendes til foie gras. 

Foie gras-gæs i Frankrig. Foto: Daniel Valla FRPS / Alamy Stock Photo

For vælgerne giver det nogle omfattende muligheder for at bedømme, hvor meget dyrevelfærd politikerne hver især vil kæmpe for.

”Dyrevelfærd ligger utroligt mange danskere på sinde. Så det er en gave til vælgerne, at de nu kan få indgående kendskab til kandidaternes holdning til landbrugsdyrenes betingelser, forsøgsdyr, vilde dyr i cirkus og meget mere. Danskerne kan vælge dyrevelfærd ind i EU, og derfor er det også vigtigt at gøre brug af hjemmesiden,” mener Johanne.

Se videoer med fire af de danske kandidater

Dyrevelfærd skabes i EU

En af kandidaterne, der har svaret på punkterne i dyrevelfærdserklæringen, er Jeppe Kofod. Han er allerede medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og desuden næstformand for parlamentets dyrevelfærdsgruppe. Han peger på, at lovgivningen i EU er helt afgørende for dyrenes velfærd:

”Hvis man virkelig skal sikre kampen mod dyrevelfærd, så foregår det på EU-niveau, fordi vi laver lovgivning for samtlige 28 medlemslande og mere end 500 millioner borgere,” siger han.

Johanne Gabel supplerer:

"EU-lovgivningen er Europas stærkeste kort for dyrevelfærd på tværs af grænser, for eksempel om minimumsplads til grisene, lemlæstelse af landbrugsdyr, transport af slagtedyr og handel med udryddelsestruede dyr. Det er love, der gælder alle lande og giver ens vilkår for alle, fordi de 28 medlemslande i EU er forpligtede til at gennemføre lovene.”

Grise fra et mindre, økologisk opdræt. Foto: Johanne Gabel, Hellehuses Haver

Hjælp dyrene i EU ud af burene

Et af punkterne i den erklæring, som de dyrevenlige kandidater kan tilslutte sig, omhandler et forbud mod bure til landsbrugsdyr i hele EU. Vi er også en del af det europæiske borgerinitiativ ’End Cage Age ’ – ’Ud af buret ’, der kræver sådan et forbud.

Du kan bakke op om initiativet her:

Skriv under mod bure til landbrugsdyr i EU

Topfoto: Chris Howes / Wild Places Photography / Alamy Stock

Facebook censurerer dyregrupper

Det er ikke kun farlige profiler og falske nyheder, der bliver spærret på Facebook. Nu bliver der også ryddet op i grupper for dyreelskere for at undgå handel med dyr.

Det er ikke kun farlige profiler og falske nyheder, der bliver spærret på Facebook. Nu bliver der også ryddet op i grupper for dyreelskere for at undgå handel...