Rangliste for dyremishandling: Hvilke rejseselskaber bekæmper det?

27/09/2020

Hvem sikrer god dyrevelfærd på turistoplevelser med vilde dyr? Airbnb, TripAdvisor, Expedia og andre internationale rejseselskaber bliver rangeret i vores nye rapport.

"Lige nu har rejseindustrien en unik mulighed for at ændre verden til det bedre.”

I rapporten ’Tracking the travel industry’ afslører vi, hvilke selskaber der promoverer udnyttelse og mishandling af vilde dyr via deres udflugtsprogrammer – og hvilke der omvendt gør en indsats for at sikre god dyrevelfærd.

Elefantridning, tigerselfies, delfinshows og andre dyreshows er en pengemaskine for rejseselskaber, der sælger disse oplevelser til de rejsende. Men dyrene betaler den højeste pris. De er enten taget fra deres hjem i naturen eller avlet under uacceptable forhold i fangenskab og revet væk fra deres mødre alt for tidligt. Livet igennem lider de under unaturlige leveforhold og trænes ofte med hårde metoder.

Elephant playing football at tourist attraction - World Animal Protection

Hjælp med at beskytte vilde dyr

Rangliste: Fra bedst til værst

Surrey Universitet har undersøgt, i hvilken grad en række internationale rejseselskaber offentligt har forpligtet sig til at tage hensyn til dyrevelfærd. Analysen er foretaget på bestilling fra os, men er uafhængig.

Selskaberne er: Airbnb, AttractionTickets.com, Booking.com, DER Touristik, Expedia, Flight Centre, GetYourGuide, Klook, Musement, The Travel Corporation, TripAdvisor, TUI.co.uk, Trip.com og Viator. 

Internationale rejseselskaber rangeret efter deres indsats for at beskytte vilde dyr i turistindustrien

Airbnb i førertrøjen, mens mange halter bagefter

Airbnb er det højst rangerede selskab med toppoint, når det drejer sig om at forhindre optrædener, kampe og kapløb med alle typer vilde dyr. Vi har hjulpet Airbnb med at udvikle deres dyrevelfærdspolitik, og selskabet scorer bl.a. højt, fordi det eksplicit fremgår, at deres politikken gælder alle deres leverandører, produkter og brands. 

The Travel Corporation, Tripadvisor, Booking.com og Viator scorede også højt i undersøgelsen, mens der stadig er plads til betydelige forbedringer hos store selskaber som Expedia og Flight Centre. De er rangeret som hhv. ’dårlig’ og ’meget dårlig’. Helt i bunden af listen ligger GetYourGuide, Klook og Musement som ’dumpet’.

”Globale selskaber som Airbnb, der har sluttet sig til vores kamp mod mishandling af dyr, er pionerer. De kan vise vejen for resten af branchen. Lige nu har rejseindustrien en unik mulighed for at ændre verden til det bedre,” siger Nick Stewart, der leder vores globale arbejde for vilde dyr.

Læs rapporten

COVID-19 giver branchen en chance for at forbedre sig

Den globale turisme er netop nu næsten ikkeeksisterende pga. coronapandemien. Vi opfordrer rejsebranchen til at gribe muligheden for at gå en mere etisk vej, når turisterne vender tilbage.

A tourist looking at a tiger cub in a cage

Globale meningsmålinger blandt turister har vist, at de rejsende ønsker en mere dyrevenlig branche. 85 % af de adspurgte mener, at rejseselskaber bør undgå aktiviteter, hvor vilde dyr lider.

”Folk begynder at gentænke rejser og ’den nye normal’ her under pandemien. Vi ved, at turister stadig gerne vil opleve vilde dyr – men ikke hvis det involverer dyremishandling,” siger Nick Stewart.

Skriv under og beskyt vilde dyr

Vi hjælper rejseselskaber med at blive dyrevenlige

Vi har i flere år været i dialog med rejsebranchen. Over 250 rejseselskaber har forpligtet sig til at droppe elefantridning og -shows, og en del har helt sagt stop for underholdning med vilde dyr. 

I 2016 lykkedes det os ved hjælp af underskrifter fra over en halv million dyrevenner at overbevise TripAdvisor om at stoppe deres billetsalg til elefantridning, tigerselfies og andre steder, hvor turister kan komme i fysisk kontakt med vilde dyr. I 2019 tog de skridtet videre og stoppede med at sælge billetter til delfinattraktioner.

Dolphins performing - World Animal Protection

I Danmark har 25 rejseselskaber forpligtet sig til at være elefantvenlige, og 11 af disse – bl.a. Apollo Rejser – har taget afstand fra al underholdning med vilde dyr.

Vi er i fortsat dialog med rejseselskaberne og hjælper dem bl.a. med at udforme dyrevelfærdspolitikker og finde dyrevenlige alternativer, så de rejsende kan besøge steder, hvor der er fokus på dyrene og deres trivsel. 

Udnyttelsen af vilde dyr skal stoppes for altid

Vi mener, at alle – fra turudbydere til turister – bør tage ansvar for at sikre, at udnyttelsen af vilde dyr stoppes. Hvis efterspørgslen på underholdning med vilde dyr falder, vil færre dyr lide, og flere får lov til at blive i naturen, hvor de hører til.

Vi lægger pres på G20-landene – verdens største økonomier – for at få dem til at forbyde handel med vilde dyr. Det vil beskytte dyrene og naturen og sikre os selv bedre mod fremtidige pandemier. 

Over 700.000 har allerede skrevet under. Du kan også være med til at kræve, at G20-landene sætter handel med vilde dyr på dagsordenen til deres topmøde i november:

Skriv under

Håb for lemlæstet bjørn

Bjørnen Hope blev i årevis mishandlet. Nu har han fået et nyt liv i Balkasar-reservatet.

I fire år sad bjørnen Hope indespærret i et mikroskopisk bur i en mini-zoo i Pakistan. Ejeren havde straffet Hope ved at lemlæste ham grusomt. Men i dag har...

Frankrig redder vilde dyr i fangenskab

Cirkuselefant

Vi glæder sig over Frankrigs kommende forbud mod brugen af vilde dyr i cirkus og delfinarier, men mener, at den franske regering i flere år har syltet at gøre...