PADI slutter sig til kampen mod spøgelsesnet

27/09/2017

Millioner af fritidsdykkere bliver snart opfordret til at hjælpe med at finde og fjerne tabt fiskegrej. Dykker-organisationen PADI har nemlig sluttet sig til Global Ghost Gear Initiative, som vi grundlagde i 2015.

"PADI-dykkerne kan spille en vigtig rolle i kampen mod de farlige net, der er skyld i så mange lidelser blandt dyrene i havet.” Ingrid Giskes, leder af vores kampagne mod spøgelsesnet

Verdens største organisation for uddannelse af fritidsdykkere, the Professional Association of Diving Instructors (PADI), har sluttet sig til Global Ghost Gear Initiative (GGGI)

GGGI er en global alliance, der arbejder for at løse problemet med tabt og efterladt fiskegrej i verdenshavene – de såkaldte spøgelsesnet. Det sker blandt andet ved at fjerne og genanvende spøgelsesnettene, ved at begrænse hvor meget fiskegrej der bliver smidt i havene, og ved at redde de dyr, der bliver fanget i spøgelsesnettene.

Sammen kan vi redde dyreliv

Nu hvor PADI har sluttet sig til GGGI, vil vi sammen klæde organisationens dykkere på til at identificere spøgelsesnet og rapportere dem. Det vil betyde millioner af øjne i verdenshavene, der er på udkig efter de flydende dødsfælder. 

Når dykkerne har rapporteret, hvor  de har fundet spøgelsesnet, kan nettene blive fjernet fra havet, så hvaler, sæler, havskildpadder, fugle og andre dyr ikke blive fanget i dem. Med den rette træning kan dykkerne også selv være med til at fjerne spøgelsesnettene. 

PADI har allerede igennem længere tid samarbejdet med Project AWARE®, der er en del af GGGI. Project AWARE® står blandt andet bag Dive Against Debris®-programmet, der opfordrer dykkere til at fjerne og rapportere affald i havene.

Dykkerne kan spille en vigtig rolle

Mere end 640.000 ton fiskegrej bliver hvert år tabt eller efterladt i verdenshavene. Mange af nettene er kæmpestore – ofte større end en fodboldbane – og hundredtusinder af dyr bliver fanget og dør i nettene. Spøgelsesnet er typisk lavet af plastik, som er op til 600 år om at forsvinde fra havene.

Drew Richardson, der er CEO og formand for PADI Worldwide, siger:

”I PADI vil vi være med til at beskytte havene og planeten. Og fra vores unikke position under vandet kan dykker-fællesskabet spille en vigtig rolle i forhold til at finde efterladt fiskegrej og affald i havene. Vi ser frem til at samarbejde med GGGI om at gøre PADI-dykkere i stand til at bekæmpe spøgelsesnet.”

Ingrid Giskes, der leder vores kampagne mod spøgelsesnet, tilføjer:

”Spøgelsesnet er et globalt problem, der ikke kender til grænser. PADI-dykkerne kan spille en vigtig rolle i kampen mod de farlige net, der er skyld i så mange lidelser blandt dyrene i havet.”

En Hawaii-munkesæl viklet ind i spøgelsesnet

Læs mere om vores kamp mod spøgelsesnet i verdenshavene >>

Selfies med vilde dyr vokser voldsomt

En turist i Manaus, Brasilien, tager en selfie med et dovendyr

Der er penge i at lade turister tage selfies med dovendyr og andre vilde dyr. På Instagram er der kommet 292 % flere selfies med vilde dyr på bare tre år. Men...