Jeniffer Inamarga og datteren Ruth foran familiens hønsehuse, hvoraf et kollapsede i vandmasserne. Flere hundrede fugle druknede.

På fode efter tyfonen

Nyheder

Da vi satte ind med nødhjælp til de dyr, der overlevede den værste tyfon i Filippinernes historie, gav vi samtidig deres ejere en mulighed for at komme på fode igen. Dyrene er deres vigtigste indtægtskilde.

Denne artikel blev skrevet, da vi hed WSPA. Læs om, hvorfor vi har ændret navn.

Hundredtusinder af dyr døde, da den værste tyfon nogensinde ramte Filippinerne i november 2013. Ejerne havde ikke nok foder til deres overlevende dyr, og mange af dyrene var skadede og stressede.

”Vi har intet uden vores dyr”

Et af de fattigste og samtidig hårdest ramte områder var øen Panay. Lokalbefolkningens levebrød er deres høns, grise og køer, og de bruger bøfler til at pløje og høste markerne. Dyrene giver dem mad på bordet og gør det muligt for dem at betale for deres børns skolegang.

Her satte WSPA ind med nødhjælp kort tid efter, at tyfonen havde raset færdig. 

”Da I kom for at hjælpe os, var det som et mirakel.” Sådan siger Nenita Inamarga. Hun bor med sin familie på en gård på Panay. Gården blev ramt af tyfonen med fuld kraft, og alle familiens grise døde, da deres stalde blev slået til pindebrænde. Halvdelen af hønsene druknede, da tyfonen blæste hønsehuset ned i en dam.

Familien var fortvivlet og i chok, da vores nødhjælpshold ankom for at hjælpe. De gav de overlevende høns en vitaminblanding for at styrke deres immunforsvar, så de kunne overleve de svære efterfølgende måneder.

”Vi troede, at verden havde glemt os,” fortalte Nenitas svigerdatter Jeniffer oprørt. ”Vi har intet uden vores dyr.” 

Hønsene var ikke de eneste dyr, nødhjælpsholdet hjalp. De sørgede også for at vaccinere og fodre familiens hunde, som hylende og klynkende havde gemt sig under sengene, mens stormen rasede.

”I en katastrofesituation er det ikke kun vigtigt at hjælpe landbrugsdyrene, men også kæledyrene. De er til stor trøst for deres ejere og kan give dem håb for fremtiden,” siger Juan Carlos Murillo fra nødhjælpsholdet.

Hjælp til dyrene nu og i fremtiden

Takket være økonomisk støtte fra dyrevenner over hele verden kunne WSPA sørge for, at i alt 17.400 landbrugs- og kæledyr blev behandlet af dyrlæger.

Vi uddelte store mængder foder og vitamintilskud og underviste lokale dyrlæger, dyrlægestuderende og frivillige i at yde nødhjælp til dyr. Desuden uddelte vi nødhjælpspakker med bl.a. antibiotika, smertestillende medicin og ormekur. Med én nødhjælpspakke kan en dyrlæge behandle ca. 100 køer, 50 bøfler eller 200-300 grise.

Familien Inamargas overlevende dyr går nu en mere sikker fremtid i møde. Vi hjælper dem og andre beboere på Panay med at bygge underjordiske beskyttelsesrum til deres dyr. Så når fremtidige tyfoner rammer, vil titusinder af dyr kunne redde livet under jorden, og deres ejere vil ikke stå tilbage livsgrundlag.

Vil du vide mere