Ræv i efterårsskov

Overvældende succes lukker europæisk pelsprotest før tid

Nyheder

Mere end 1,7 mio. borgere i EU har skrevet under for at stoppe pelsbranchens udnyttelse af mink og ræve én gang for alle. Derfor stopper storstilet underskriftindsamling tidligere end beregnet.

Mink lever hele deres liv i små bure. I naturen er de vilde dyr vant til at færdes over flere kilometer, hvor de svømmer, jager, parrer sig og leger. Nu har 1,7 mio. borgere i EU skrevet under for at få forbudt pelsavl.

På grund af den overvældende tilslutning til borgerinitiativet Fur Free Europe stopper vi og de over 80 andre europæiske organisationer, der står bag initiativet, nu underskriftindsamlingen – mindre end 10 måneder efter den startede.

Oprindeligt skulle den løbe indtil 18. maj i år, men allerede 1. marts lukker indsamlingen med 1.701.978 underskrifter som resultat.

“Det er overvældende så stor tilslutning, der har været til vores call to action, og med langt mere end den påkrævede én million underskrifter er EU-Kommissionen nu forpligtet til at tage sagen op,” siger Esben Sloth, kampagnechef i World Animal Protection Danmark.

Danske EU-politikere bakker op

Også blandt de danske politikere i Europa-Parlamentet er der begejstring for, at så mange borgere bakker op om et forbud mod pelsbranchens udnyttelse af mink, ræve og mårhunde. Pelsdyrene har i mange år lidt under uacceptable forhold i små bure, der på ingen måde kan opfylde dyrenes naturlige behov.

Mink i lille trådbur på minkfarm. Foto: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

Foto: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

”Det gør vores arbejde meget lettere, når der er så stor opbakning fra borgerne i EU, der ikke vil acceptere, at dyr bliver behandlet så elendigt, som pelsbranchen desværre har gjort i årevis,” siger Margrete Auken (SF), der sidder i Europa-Parlamentets arbejdsgruppe i forbindelse med borgerinitiativet Fur Free Europe.

“Med underskrifterne i hånden har vi større chance for at presse EU-Kommissionen til at indføre et samlet forbud for hele EU. Det vil ikke kun være et kæmpe fremskridt for dyrevelfærden, men også gavne miljøet,” fastslår Margrete Auken.

Ny dyrevelfærdslov kan beskytte pelsdyrene 

EU-Kommissionen har i snart to år arbejdet på en ny dyrevelfærdslov, der skal gælde for hele EU, som forventes at være færdig i efteråret 2023.

“Hvis vi afleverer vores underskrifter, mens Kommissionen alligevel er i arbejdstøjet, er der endnu større mulighed for, at vi kommer igennem med vores krav om et generelt forbud mod pelsavl i hele EU. Og jeg tror faktisk også, at der er gode chancer for, at vi kan få indført et importforbud oveni. Dermed bortfalder enhver diskussion om, at pelsproduktionen flytter til udlandet med dårligere dyrevelfærd til følge,” siger Esben Sloth.

I 2021 fik et lignende borgerinitiativ, End The Cage Age, EU-Kommissionen til at love, at de ville arbejde for at afskaffe bure og tremmer i landbruget. Dengang skrev 1,4 mio. under i protest mod bure og tremmer i landbruget.

Det er bl.a. det, som Kommissionen arbejder på i forbindelse med den kommende dyrevelfærdslov, der skal gælde for hele EU.

Vil du vide mere