Nu leger de: Bjørneungerne bliver stærkere dag for dag

08/04/2016

De første uger var kritiske – men de to forladte bjørneunger, som vi reddede for nylig, vokser og trives. Der er håb for, at de kan vende tilbage til naturen, når de er gamle nok.

I starten af marts fortalte vi, hvordan to fire uger gamle bjørneunger blev fundet alene og forladte i en skov i Rumænien og bragt til Zarnesti-reservatet, som vi finansierer. 

Ungerne vokser og leger

De første uger var kritiske, for de to hanungers immunforsvar var meget svagt, og i den alder er bjørneunger stadig helt afhængige af deres mors mælk. I naturen ville de die deres mor, indtil de er op til to år gamle. I reservatet er to af de ansatte trådt i bjørnemorens sted og giver ungerne sutteflasker med gedemælk blandet op med æggeblommer og honning. I starten fik ungerne mad hver anden time, men nu kan de nøjes med at spise hver tredje time.

Heldigvis er ungerne kommet godt igennem den første tid, og de vejer nu over fire kilo hver. De er sunde og raske, men de ansatte er lidt bekymrede for, at den ene unge måske har et problem med sit ene øje, da det virker til, at han ikke ser så godt. Dyrlægen holder godt øje med ham for at se, om han bliver ved med at have problemer med synet.

Ellers udvikler begge unger sig godt og er begyndt at kunne bevæge sig mere omkring. De er begyndt at gå rundt, og de leger med hinanden. Den ene dag er den ene af ungerne mere rolig, mens den anden er mere legesyg – og næste dag er det omvendt. Den unge, der har problemer med øjet, er dog generelt mere rolig, mens den anden er en smule mere aggressiv.

Bjørneungerne skal tilbage til naturen

Hvis ungerne er stærke nok, vil bjørnespecialisterne i reservatet vurdere, om de kan genudsættes i naturen. De skal være mindst to år gamle, før de kan klare sig selv i den fri natur. Ellers risikerer de at blive dræbt af andre hanbjørne i en kamp om territorium, mad eller hunbjørne. Derfor er det meget vigtigt, at ungerne når at vokse sig store og stærke nok til at klare sig, før de vender tilbage til naturen.

For at vænne dem til forholdene i naturen vil de blive anbragt i et afsidesliggende område af reservatet, hvor de vil have så lidt kontakt med mennesker som muligt. Men ungerne vil stadig være i nærheden af reservatets hovedområde, hvor størstedelen af de voksne bjørne bor, så de kan vænne sig til at høre, lugte og se andre bjørne.

Kan ikke genudsættes tæt på mennesker

Når ungerne er vokset til, vil de blive bragt til et beskyttet skovområde i Rumænien. De vil ikke blive genudsat i den skov, hvor de blev fundet, da den ligger for tæt på menneskelig bebyggelse. I Rumænien er det et voksende problem, at bjørne søger ind til byerne for at søge efter mad. Det kan vi ikke risikere, at de to unger gør, særligt fordi de nu er vant til mennesker.

Normalt får de bjørne, der flytter ind i Zarnesti-reservatet, et navn. Men de ansatte har besluttet ikke at give de to unger navne, da de er vilde bjørne, der skal tilbage til naturen – og bjørne i naturen har ikke brug for navne.

Læs hvordan bjørneungerne blev fundet og bragt til reservatet >>

Find ud af mere om vores arbejde for at redde bjørne i Rumænien >>