En hurtigtvoksende kylling af racen Ross 308

Staten dropper turbokyllinger

Nyheder

Ny politisk aftale om at arbejde hen mod en udfasning af de berygtede turbo-kyllinger er et skridt mod bedre dyrevelfærd – men vi mangler et nationalt forbud.

Topfoto: Turbokylling af racen Ross 308

“Vi er meget begejstrede, men håber også, at regeringen nu holder fast og sætter fart på seriøse forbedringer af dyrevelfærden i de danske stalde," siger kampagnechef i World Animal Protection, Esben Sloth.

Store dele af Folketingets partier ser ud til endelig at ville tage et opgør med de berygtede turbokyllinger, der opdrættes i overfyldte stalde og vokser unaturligt hurtigt, så de knap kan gå og stå, fordi deres kroppe er så overbelastede.

Aftalen forpligter regeringen til at arbejde for et forbud mod turbokyllinger i EU. Samtidig indebærer den et forbud mod, at statens institutioner indkøber kyllinger af racen Ross 308 – også kaldet turbokyllinger.

Stort skridt for kyllingerne kunne have været endnu større

“Turbokyllinger skulle aldrig have været tilladt, så det er et stort skridt, at regeringen og aftalepartierne, nu ser ud til at de for alvor vil gøre noget ved et af de mest omfattende dyrevelfærdsproblemer i det industrielle landbrug. Den kyniske udnyttelse af hurtigt voksende kyllinger har været en enorm skamplet i de danske stalde i alt for mange år,” siger Esben Sloth.

Han fortsætter: “Vi er særligt glade for, at de vil skubbe på i EU for et forbud, og for at Staten ikke længere må indkøbeturbokyllinger. Men det ville have været ekstra stærkt, hvis de havde turdet gå hele vejen med et direkte nationalt forbud og en lynhurtig udfasning. Det kunne måske også have speedet processen i EU op.”

Politisk glæde over bedre kyllingevelfærd

Også hos de danske politikere er der glæde over aftalen.

SF’s dyrevelfærdsordfører Carl Valentin, der i flere år har arbejdet for bedre dyrevelfærd i det danske landbrug, siger:

"I årevis har dyrevenner i Danmark lagt pres på politikere, landbrug og detailhandel for at stoppe produktion af de hurtigt voksende turbokyllinger. Nu sker der endelig noget! Det er en milepæl, at vi nu får turbokyllingerne ud af statens køkkener, og at Danmark kommer til at arbejde for et EU-forbud mod produktionen. Det sætter en stor fed streg under, at dyr ikke skal fremavles til at vokse så hurtigt, at de lider under det."

Kyllingerne er ikke de eneste dyr, der lider i dansk landbrug. Hjælp os med at overbevise politikerne om, at der er brug for en ny retning for landbruget:

Skriv under

Vil du vide mere