Crocodiles at a farm.

Modeindustriens blodige ofre

Nyheder

Der går fire krokodiller på én håndtaske fra Hermés, når krokodiller slagtes brutalt for at blive til luksusvarer i fashionable strøgbutikker i London, Paris og København.

En industri primært drevet af to af verdens største modebrands, Louis Vuitton og Hermès, bliver klædt af til skindet i vores nye rapport 'Fashion Victims'.

 

I rapporten fremgår det, hvor kynisk de store vilde dyr udnyttes på farme i Australien, hvor de opfostres i plastikbassiner og berøves enhver form for naturligt liv for at blive til håndtasker, sko, bælter og urremme i luksusklassen.

Der skal mellem tre og fire voksne krokodiller til at producere én håndtaske fra Hermés: Det er nemlig det kun er dyrets maveskind, der bliver benyttet til det formål, efter at krokodillen har fået elektrisk stød og derefter bliver slagtet.

Crocodile in restrictive enclosure, Northern Territory, Australia.

Krokodilleskindstaske

Holdes i små plastikbassiner

Det er primært de to franske firmaer Vuitton og Hermés, der står bag størstedelen af de australske farme. Her lever de store rovdyr mellem to til tre år under usle forhold uden kontakt med noget, der bare ligner deres naturlige levevilkår og habitat.

Normalt er de store reptiler solitære dyr. Men på krokodillefarmene lever de ofte så tæt, at de må kravle rundt på hinanden i de store betonbassiner, hvor de opfostres. 

I deres sidste måneder flyttes de over i små plastikbassiner enkeltvis, så deres skind forbliver intakt og ikke får skader, indtil de bliver aflivet på den mest brutale måde.

Crocodile in restrictive enclosure, Northern Territory, Australia.

Nogle af de australske krokodillefarme fungerer også som turistattraktioner, hvor besøgende kan betale for at se dyrene i deres små bassiner.

Brutal slagtemetode

Når de store krokodiller bliver slagtet, sker det efter en nøje planlagt metode, der igen tager hensyn til skindet og lader hånt om dyrets lidelser.

Først får krokodillen elektrisk stød for at lamme den. Så skæres den i nakken, så den forbløder, og til sidst gennembores dyrets hjerne med en metalstang, der føres frem og tilbage flere gange.

Optagelser foretaget af dyreværnsgruppen PETA viser, at dyrene ofte vrider og vender sig under aflivningen, der er udtænkt, så det kostbare skind ikke tager skade.

På tilgængelige optagelser går der ofte noget tid, før det ser ud som om de store dyr endeligt er afgået ved døden. 

Vi tager skarp afstand fra en industri, der udnytter store vilde rovdyr kynisk og brutalt med det ene formål at producere luksusvarer. Både den måde de holdes på og selve aflivningen er decideret respektløs og helt uacceptabel.

Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark

Læs rapporten

Fakta om udnyttelse af krokodiller i modeindustrien:

  • 60 % af det verdensomspændende salg af krokodilleskind stammer fra den industri i Australien, der primært er drevet af Louis Vuitton og Hermés. 
  • I naturen kan krokodiller blive op mod 70 år gamle. På modefirmaernes farme varer dyrenes liv typisk mellem to til tre år.
  • Den dyreste håndtaske, der er solgt på auktion, er Hermés-tasken ‘Himalaya Niloticus-crocodile Birkin 35’’ i krokodilleskind, der blev solgt for lige under to millioner danske kroner i 2018.
  • En håndtaske i krokodilleskind fra Hermés København ligger fra 50.000 kr. og op mod en halv million.
  • En pung i krokodilleskind ligger mellem 40.000-50.000 kr., og bælter fra 23.000 kr. og opefter.
Vil du vide mere