Millioner af grise i Kina får et bedre liv

22/06/2017

Vi har netop underskrevet en banebrydende aftale i Kina, der skal sikre bedre forhold for grisene.

De kinesiske forbrugere kræver i højere og højere grad produkter fra dyr, der har levet under ordentlige forhold.

Den 5. juni underskrev vi en hensigtserklæring med Da Bei Nong, en af Kinas førende landbrugsproducenter, og International Cooperation Committee of Animal Welfare (ICCAW).

Mere plads til søer og unge grise

Da Bei Nong vil i denne måned starte et pilotprojekt med bedre velfærd for grisene i deres produktion. Blandt andet vil søerne og unge grise få mere plads, behageligt underlag og mulighed for at udføre naturlig adfærd.

Det kommer til at ske med rådgivning fra vores eksperter og ICCAW. Målet er, at virksomheden udbreder projektet til større dele af produktionen fra næste år.

Verdens største dyrevelfærdsproblem

Den måde, dyr i landbruget bliver behandlet på, er et af de største dyrevelfærdsproblemet i verden – og problemet vokser hele tiden.

Hvert år bliver der avlet mere end 70 milliarder dyr til mad. To tredjedele af dem lever under forhold, hvor de ikke kan bevæge sig frit rundt eller udføre deres naturlige adfærd.

Kina producerer en stor procentdel af verdens landbrugsdyr, og over halvdelen af alle verdens grise lever i landet.

Efterspørgslen på svinekød har fået mange fødevareleverandører til at se stort på dyrevelfærd og i stedet fokusere på billigt kød. Det har resulteret i, at millioner af grise lider hver eneste dag. Søer lever ofte det meste af deres liv i små drægtighedsbokse.

Bedre forhold for millioner af grise

Da Bei Nong har lige nu 60.000 søer, der producerer op mod en million grise.

Beslutningen om at give dyrene bedre forhold vil ændre livet for millioner af grise, når virksomheden samtidig tager hul på deres ambitiøse udvidelsesplaner.

Underskrivelsen af hensigtserklæringen viser, at der er ved at ske en forandring i svineindustrien i Kina. Flere virksomheder og organisationer anerkender, at det er vigtigt med bedre forhold for produktionsdyrene, og at højere velfærdsstandarder vil have en positiv effekt på produktion og bæredygtighed i landet.

Sundere grise giver sundere kød til forbrugerne

Da erklæringen blev underskrevet, udtalte Zhao Zhonghua, der er direktør for World Animal Protection Kina:

”Bedre dyrevelfærd mindsker ikke bare dyrenes lidelser. Det giver også sundere dyr, sundere mad til forbrugerne og bæredygtig vækst for landmænd og producenter.”

Song Weiping, der er vicepræsident for Da Bei Nong, sagde:

”Vi er meget opsatte på at fremme bedre dyrevelfærd og producere svinekød af høj kvalitet, som forbrugerne trygt kan spise.”

De kinesiske forbrugere kræver i højere og højere grad produkter fra dyr, der har levet under ordentlige forhold.

I 2016 foretog vi en meningsmåling blandt kineserne, der viste, at to tredjedele var villige til at betale mere for svinekød fra dyr, der havde haft det godt. Af de adspurgte svarede 90 %, at de ville være villige til at ændre deres indkøbsvaner for at købe kød fra grise, der havde levet et bedre liv.

Læs mere om dyrenes forhold i det industrielle landbrug >>