I takt med efterspørgslen på traditionel medicin stiger antallet af ”avlsfabrikker” med løver og tigre voldsomt i Sydafrika og Asien.

Løvevin og tigerpiller: Masseavl på dyr til traditionel medicin

Nyheder

I takt med efterspørgslen på traditionel medicin stiger antallet af ”avlsfabrikker” med løver og tigre. Her avles og lever dyrene under uhyrlige forhold.

Topfoto: Blood Lions

Tusindvis af løver og tigre bliver hvert år avlet og dræbt, fordi der er store penge i at sælge deres kropsdele til brug i traditionel asiatisk medicin. 

1023822

På ”avlsfabrikkerne” masseavler man løve- og tigerunger for at møde efterspørgslen på deres knogler til traditionel medicin. Foto: Blood Lions

Avlsfabrikker og turistmagneter

I Kina avles tigre og løver på enorme, fabrikslignende farme med række efter række af bittesmå betonindelukker og bure, der ikke er mere end 4x7 meter. De store katte får kun det absolut nødvendigste såsom mad og vand nok til at holde dem i live.

1023941

Tigerunger på en "avlsfabrik" i Kina, hvor 1.250 store kattedyr lever i fangenskab

På farme i Sydafrika starter løve- og tigerunger ofte deres liv som turistmagneter, som besøgende kan holde og made med sutteflaske. Når løverne bliver lidt ældre, bliver de brugt til en anden type turistoplevelse, nemlig ’vandreture med løver’.

De fuldvoksne løver bliver overført til jagtfarme. Her bliver de brugt til ”dåsejagter”, dvs. at man kan betale for at skyde dem i indhegnede områder. Storvildtjægerne tager deres pels og hoveder som trofæer, og derefter kan farmene lovligt eksportere knoglerne til Asien og bruges i traditionel medicin.

1023933

Et "tigerknogle-plaster" fra Kina, der markedsføres på at kunne lindre gigt- og ledsmerter.

Unaturlig avl og usle leveforhold

På grund af indavl fødes mange af løve- og tigerungerne med deformiteter som for eksempel manglende lemmer, og nogle er dødfødte. 

1023825

En løveunge født med deforme poter på grund af indavl. Foto: Blood Lions

Mange huntigre bliver tvunget til at føde fire-fem gange flere kuld end de ville i naturen. Ungerne bliver taget fra deres mødre efter blot få dage eller uger, hvor de i naturen ville blive hos deres mor i op til to år.

På grund af de unaturlige leveforhold udviser dyrene ofte unormal, tvangspræget adfærd som at vandre hvileløst frem og tilbage eller bide sig selv i poterne eller halen.

Vores ekspert i vilde dyr, Jan Schmidt-Burbach, siger: ”Betyder et dyrs liv slet ingenting? De store kattedyr bliver udnyttet på grund af grådighed og penge, og de gennemgår ekstreme lidelser hele deres liv. Mange af dem oplever kun verden gennem metaltremmer, og de kommer aldrig til at mærke andet end beton under poterne.”

1023824

Løver, der fødes og lever under unaturlige forhold i nøgne indelukker, er sårbare over for skab og andre sygdomme. Foto: Blood Lions

Det mener forbrugerne om traditionel medicin

En rundspørge, vi har foretaget blandt vietnamesiske og kinesiske forbrugere, viser en stor efterspørgsel på produkter lavet af knoglerne fra tigre og løver – herunder vin, piller, geler og salver. Produkterne bliver markedsført på, at de kan helbrede alt fra gigt til meningitis.

  • I Vietnam tror fire ud af fem (89 %) på den helbredende virkning af medicinske produkter lavet af fx tiger- og løveknogler
  • I Kina har mere end to ud af fem (40 %) af de adspurgte brugt medicin eller helseprodukter, der indeholder kropsdele fra tigre eller løver
1023937

En "avlsfabrik" i Kina.

Der er dog også nogle positive tendenser i rundspørgen. 67 % af de adspurgte vietnamesere svarede, at de var villige til at prøve plantebaserede eller syntetiske alternativer. 51 % angav dog, at det afhang af, om prisen var rimelig.

Vi arbejder på at ændre holdningen blandt asiatiske forbrugere og gøre det socialt uacceptabelt at købe og bruge traditionel asiatisk medicin, der indeholder kropsdele fra store kattedyr.

Læs vores rapport om udnyttelsen af løver og tigre til traditionel medicin:

Sammenfatning af rapport

Fuld rapport

Vil du vide mere