Løve- og tigerunger på en sydafrikansk løvefarm

Løvefarme øger risikoen for epidemier

Nyheder

Tusindvis af afrikanske løver risikerer at blive ramt af sygdomme, der kan bringe smitte videre til mennesker. Det viser et nyt studie.

Sydafrikanske løvefarme udgør en farlige smitterisiko for både dyr og mennesker, viser et nyt studie, som vi har publiceret sammen med organisationen Blood Lions. For selv om løvefarmene er placeret i Sydafrika langt væk fra Danmark, har den nuværende pandemi vist, at syge dyr i ét land hurtigt kan blive et problem for hele verden.

Forskere fra Blood Lions og World Animal Protection har gennemgået 150 videnskabelige studier, der undersøger sygdomme i de afrikanske løver. Her har de identificeret 63 patogener i løverne, hvoraf nogle kan smitte fra dyr til mennesker. I alt 83 forskellige sygdomme og sygdomssymptomer kan disse bakterier forårsage, heriblandt den virus, der forårsager COVID-19. 

Løverne er altså livsfarlige for os mennesker, ikke kun fordi de er rovdyr, men også fordi den menneskelige håndtering af dyret potentielt kan være årsag til smittefare, når vi mennesker kommer i berøring med dem.

A caged lion

Starter som turistmagneter – ender i medicin

Alene i Sydafrika opdrættes 8.000 løver på løvefarme, hvor de dagligt håndteres af personale og turister, der får taget selfies med de vilde dyr eller har mulighed for at gå ture med dem for en klækkelig sum. Alt sammen for blot at ende livet som jagttrofæer eller ingredienser i traditionel medicin. 

Den praksis kræver, at løverne undervejs håndteres af adskillige mennesker, både mens de er i live, og når de slagtes, hvorefter de døde skeletter skal transporteres væk fra farmen.

”Den grusomme udnyttelse af vilde dyr, som vi ser på de her løvefarme, hvor tusindvis af løver i dag sidder fanget blot for at ende som traditionel medicin og jagttrofæer, er fuldkommen uacceptabel. Løver er vilde dyr. Selvom de er opdrættet i fangenskab, er deres instinkter fortsat intakte, og et liv på en løvefarm kan aldrig udfylde deres behov,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

A caged lion

Legaliseret dyremishandling

Eksporten af løveskeletter fra Sydafrika til Asien er i dag lovlig, så længe den bliver holdt indenfor en vis kvote. Denne kvote er dog næsten fordoblet de seneste år. I 2017 var det lovligt at eksportere 800 skeletter, mens det antal i 2018 steg til 1.500 skeletter. 

“Løverne lider gennem hele livet på disse løvefarme. De forhold, de lever under, øger risikoen for zoonoser, som kan smitte fra dyr til mennesker. Det er utroligt vigtigt, at lokalbefolkningen og turisterne får øjnene op for de enorme sundhedsmæssige risici, der er forbundet med denne groteske udnyttelse af løverne,” siger Gitte Buchhave.

A caged lion

Handlen udgør en fare for os alle

Handlen med vilde dyr skal stoppes, så vi undgår at dyrene udsættes for frygtelige lidelser, samtidig med at udnyttelsen af vilde dyr sætter folkesundheden i fare. Derfor opfordrer vi verdens ledere til at lave et globalt forbud mod handlen med vilde dyr.

”Lad os få stoppet den groteske industri, som i dag foregår i Sydafrika. 8.000 løver lever i dag under frygtelige forhold, som ikke blot er stressende og uværdige for løverne, men som også udgør en sundhedsfare for os mennesker. Det kræver et globalt forbud mod handlen med vilde dyr, så vi sikrer, at løverne ikke kan avles og udnyttes, som de bliver i dag, for senere at få sendt deres kropsdele videre ud i verden,” siger Gitte Buchhave.

Vil du vide mere