En af vores dyrlæger, Dr. Naritsorn Pholperm, undersøger kort efter vulkanudbruddet i januar en ko, som har indåndet aske. Efter en effektiv evakuering kunne koen få akut pleje og omsorg.

Køerne har rystet vulkanens aske af sig

Nyheder

Da den indonesiske vulkan Sinabung i starten af året gik i udbrud, reddede vi hundredevis af køer. I dag trives de, og deres ejere er taknemmelige for, at de stadig er i live.

Da den indonesiske vulkan Sinabung i starten af året gik i udbrud, reddede vi hundredevis af køer. I dag trives de, og deres ejere er taknemmelige for, at de stadig er i live.

I både januar og februar i år gik vulkanen Sinabung på den indonesiske ø Sumatra i udbrud. Vulkanen udspyede flere kilometer høje askeskyer, og regeringen evakuerede områdets indbyggere. De fleste af indbyggerne slap væk med livet i behold. Men hvis de også skal kunne opretholde livet efterfølgende, har de brug for deres køer. 

Vi sendte et katastrofehjælpshold til området, der evakuerede hundredevis af køer og sørgede for foder til dem. Uden foderet ville mange af køerne være sultet ihjel, da deres normale foder og markerne var dækket af aske. Holdet gav også rent vand og foder til de høns, hunde og katte, de stødte på under evakueringen.

indonesien-vulkan-contx2014

En af vores dyrlæger, Dr. Naritsorn Pholperm, undersøger kort efter vulkanudbruddet i januar en ko, som har indåndet aske. 

Sunde og raske dyr i lejrene

For nylig vendte vores katastrofehjælpshold tilbage til evakueringslejrene for at se, hvordan køerne klarede sig. Til holdets store glæde var køerne sunde og trivedes godt – og der ventede dem en ekstra glædelig overraskelse, da de så en kalv, der var kommet til verden kun to timer før deres ankomst. Den lille kalv ville aldrig være blevet født, hvis holdet ikke havde evakueret den mor.

Markerne omkring Sinabung var grønne igen – en herlig forandring fra den cementgrå farve, de havde i starten af året. Desværre kan dyrene ikke græsse på markerne endnu. På trods af færre udbrud og lidt regnvejr falder der nemlig stadig en tynd askeregn hver dag.

indonesien-vulkan-2014

En hund får tiltrængt mad af dyrlæge Dr. Naritsorn.

Oprydningsarbejdet er i fuld gang

Indbyggerne er i fuld gang med at fjerne aske og slagger fra veje, huse og marker, og de forsøger at rense dyrefoderet for aske. 

Bønderne fortalte katastrofehjælpsholdet, hvor stor betydning det uddelte dyrefoder havde for dem, da katastrofen ramte. Takket være denne hjælp er køerne i dag mindst lige så sunde og raske, som før vulkanen gik i udbrud.

Vi er glade for, at køerne er i sikkerhed og klarer sig godt. Men der er stadig risiko for flere vulkanudbrud, så vi holder øje med, om køerne og de lokale indbyggere får brug for vores hjælp igen.

Vil du vide mere