Kød er det nye kul og plantebaserede alternativer de nye vindmøller
Nyheder
I 2022 anerkendte FN’s klimapanel IPCC, at mere plantebaserede kostvaner er en stor mulighed for at tackle klimakrisen. Derfor skal vi nedbringe kødproduktionen på samme vis som fossile brændsler.
I de kommende 10 dage mødes verdens klimaforhandlere til FN's årlige klimatopmøde i Bonn i endnu et forsøg på at reducere C02-udledningen og holde den globale temperaturstigning under 1,5 grader.
I den anledning har vi i World Animal Protection en akut appel: Klimabelastningen fra den industrielle kødproduktion er nødt til at komme højere på dagsordenen.
Vi har foretaget en undersøgelse af verdens største svine- og kyllingeproducenter, der viser, at kødproduktionen er det nye kul: Alene verdens seks største svine- og kyllingekødsproducenter står for en CO2-udledning, der svarer til at have 37,8 mio. benzinbiler rullende på verdens veje.
Og her vil mange måske blive overraskede over, at nummer seks på listen over, hvem der globalt udleder mest, er dansk: nemlig Danish Crown.
Lige nu slagtes 1,3 mia. grise og 72 mia. kyllinger årligt på verdensplan i det intensive og industrielle landbrug. Og tempoet accelererer, akkurat ligesom udledningen af klimagasser til atmosfæren gør — en uundgåelig følge af den intensive kødproduktion.
Dårlig dyrevelfærd i landbruget
I forvejen er det industrielle landbrug stærkt belastet af mangel på tilstrækkelig dyrevelfærd, der hænger uløseligt sammen med den klimabelastende industriproduktion.
Den lave standard for dyrevelfærd er en forudsætning for, at mange dyr kan stuves sammen på meget lidt plads. Derved bliver antallet af dyr, der produceres, ekstremt højt med høj udledning af klimagasser til følge.
Dyrevelfærd er stadig langt nede på dagsordenen i det højintensive landbrug, på trods af forsikringer om det modsatte gennem mange år.
Ikke kun kvægproduktion skader klimaet
For at gøre ondt værre er de dybereliggende problemer med det destruktive globale fødevaresystem ikke begrænset til klima og manglende dyrevelfærd.
Den brasilianske regnskov ryddes i et ufatteligt tempo, når den afbrændes og forvandles til endeløse sojamarker, hvis afgrøder sendes direkte til kødindustriernes landbrug i USA, Tyskland og Frankrig. Og til Danmark, hvor sojaen bruges som foder til de 30 mio. grise, vi producerer årligt.
Således forsvinder regnskovens vilde jaguarers, myreslugeres, kaimaners og floddelfiners levesteder, fordi der nu i stedet dyrkes foder til dyrene i de industrielle landbrug. I vores undersøgelse kan vi så adressere endnu en elefant i rummet, når vi publicerer vores liste over de seks mest klimabelastende virksomheder i kyllinge- og griseproduktionen.
Vi er vant til at høre, at kød fra kvæg er klimabelastende, men den nye rapport viser, at når der produceres kyllinge- og grisekød i de ekstreme mængder, som de intensive landbrug tillader, bliver klimabelastningen enorm.
Den glemte storforurener
Nu mødes Dan Jørgensens folk så med de andre klimaforhandlerne fra alverdens regeringer i Bonn. Der er heldigvis gang i forhandlingerne om at sætte en stopper for afbrænding af kul, olie og gas. Men der er stadig ikke megen fokus på udledningen fra fødevaresektoren, som udledningsmæssigt går hånd i hånd med de andre forurenende industrier.
I 2019 anerkendte FN’s klimapanel IPCC, at mere plantebaserede kostvaner er en stor mulighed for at tackle klimakrisen, og i starten af marts 2023 viste et nyt studie fra Columbia University, University of Florida og Environmental Defense Fund, hvordan fødevareindustrien frem mod århundredeskiftet vil lægge 0,7 grader oven på den engradsstigning, der allerede er sket.
Det er altså uomtvisteligt, at vi ikke kan opfylde Paris-aftalens mål om 1,5 graders stigning uden at omlægge fødevaresystemet. Vi bliver nødt til at se virkeligheden i øjnene, som er, at kød er det nye kul, og plantebaserede kødalternativer er de nye vindmøller. Derfor burde en målsætning i klimaforhandlingerne også være en ændring af vores kostvaner og vores fødevareproduktion.
Vi bliver nødt til at nedbringe kødproduktionen på samme vis, som vi har arbejdet for at bremse brugen af fossile brændsler. Vi skal investere i alternativer til kød, som vi har investeret i vindmøller og solenergi.
Det vil både gavne klima og natur og samtidig være et kæmpe fremskridt for dyrevelfærden og de mange produktionsdyr, der betaler en unødigt høj pris i deres ende af det globale fødevaresystem. Og det skal vi have gjort ægte bæredygtigt nu, så de næste generationer af mennesker og dyr kan leve.
Hjælp os med at overbevise politikerne om, at der er brug for en ny retning for landbruget: