Kæmper for bjørnene under pandemiens anden bølge

25/11/2020

Vinteren rammer snart for alvor Balkasar-reservatet, som vi støtter i Pakistan. Månederne med barsk vind og frysende temperaturer er altid hårde, men i år skaber coronapandemien nye udfordringer.

”Under lockdown var gaderne tomme, og bjørneejerne kunne derfor ikke tjene penge på at lade deres bjørne optræde. Det var et godt tidspunkt at forhandle med dem. Til gengæld for at overgive deres bjørne til os, tilbyder vi dem hjælp til en alternativ levevej.”

Der kommer dagligt flere tilfælde af COVID-19 i Punjab-provinsen, hvor bjørnereservatet Balkasar ligger, og der er risiko for endnu et lockdown.

”Bølge 2 er allerede startet. Der er omkring 1.000 nye smittetilfælde om dagen,” fortæller Madeeha Manzoo fra vores pakistanske partnerorganisation Bioresource Research Centre (BRC), der driver reservatet. 

Nogle områder af Pakistan, herunder 30 store byer, er allerede underlagt lockdown igen. Et nyt lockdown vil få alvorlige konsekvenser for reservatet.

Nogle af bjørnene i Balkasar-reservatet går i hi om vinteren

Ikke alle bjørne i Balkasar-reservatet kan finde ud af at gå i vinterhi efter mange år i fangenskab. Men hos nogle bjørne, som Maylu her, dukker de naturlige instinkter op igen.

Det kan blive svært at skaffe mad til bjørnene

Nu hvor vinteren nærmer sig med hastige skridt, får bjørnene seks måltider om dagen i stedet for fem, så de kan opbygge deres fedtdepoter og klare sig gennem de kolde måneder.

For nylig ødelagde storme, oversvømmelser og jordskred reservatets egen høst af økologiske majs, gulerødder, vindruer og andre afgrøder, som de skulle have brugt til at fodre bjørnene. Reservatet er derfor afhængigt af at kunne købe frugt, grønt, sukkerrør, fladbrød og ben fyldt med kød på lokale markeder. 

Hvis der kommer endnu et lockdown, vil disse markeder blive tvunget til at lukke, så de ansatte må køre langt for at købe mad til bjørnene.

En ulykke kommer sjældent alene

En anden udfordring er at finde nok ansatte til at opretholde den daglige drift. Medeeha forklarer: ”Vi har kun et mindre antal faste ansatte, så vi hyrer dagarbejdere ind til at hjælpe med høsten og andre opgaver. Fordi de kommer og går fra dag til dag, øger det også risikoen for, at der bliver bragt smitte ind.”

Hun fortsætter: ”Et andet problem er, at de nylige storme har påvirket vores energiforsyning, og der er altid vandmangel om vinteren.”

Medeeha forsikrer dog, at de vil gøre alt for at tage sig lige så godt af bjørnene som altid. ”Vi kom igennem den tidligere lockdown, så vi ved, hvordan vi skal håndtere det.”

Bjørnen Shabnum i den hule, hun har gravet for at gå i hi

Bjørnen Shabnum i den hule, hun har gravet for at gå i hi.

Lockdown giver nye muligheder for at redde bjørne

Selvom 2020 har været et specielt år, har BRC’s ansatte fortsat deres arbejde for at redde flere bjørne og bringe dem til reservatet. Indtil videre har de taget imod 15 nye bjørne – og det på trods af, at rejserestriktioner i forbindelse med COVID-19-pandemien har gjort det sværere at mødes med bjørneejerne. På den anden side har de usædvanlige omstændigheder betydet nye muligheder.

”Under lockdown var gaderne tomme, og bjørneejerne kunne derfor ikke tjene penge på at lade deres bjørne optræde. Det var et godt tidspunkt at forhandle med dem. Til gengæld for at overgive deres bjørne til os, tilbyder vi dem hjælp til en alternativ levevej,” fortæller Madeeha.

De ansatte har grund til at håbe, at yderligere tre bjørne vil blive reddet i de kommende måneder. Det vil bringe os endnu et skridt tættere på at få gjort en ende på den brutale tradition med at bruge bjørne som underholdning. 

P.t. er der omkring 85 bjørne tilbage, der bliver brugt som dansebjørne. 11 af dem bliver også udnyttet til bjørne-hundekampe. Over de sidste to år er antallet af bjørne brugt til underholdning i Pakistan faldet med 23 % - fra 110 bjørne i starten af 2019 til 85 her i slutningen af 2020.

Bjørnen Anokha blev udnyttet som dansebjørn og til bjørne-hundekampe, inden vi reddede hende

Anokha er en af de bjørne, vi sammen med BRC har reddet fra sin usle tilværelse som danse- og 'kamp'-bjørn.

En lysere fremtid for Pakistans bjørne

På trods af de svære måneder under lockdown og de nye vanskeligheder under bølge 2 af pandemien har bjørnene i Balkasar-reservatet kunnet fortsætte deres trygge, naturlige liv. Det skyldes både de ansattes hårde arbejde for at passe på dem og hjælpen fra vores støtter.

Vi forventer at redde endnu flere bjørne i 2021.

Hjælp os med at redde flere dyr i nød:

Støt nu

Befri marsvineungen Saga

Saga

Marsvinet Saga er blevet revet væk fra sit frie liv i havet og holdes nu indespærret i et lille havnebassin, der ikke kan opfylde hendes naturlige behov. Vi...