Marked i Indonesien

Ikke kun fødevaremarkeder: Stop handlen nu

Nyheder

Handlen med vilde dyr rækker langt ud over fødevaremarkeder. Det er en global milliardindustri, der både truer dyrene, vores sundhed og verdensøkonomien. Se her hvordan.

Så stor en trussel er den globale handel med vilde dyr:

Er vilde dyr fødevarer?

Skældyr – som mistænkes for at have spredt COVID-19 til mennesker – er en af de meste jagtede af alle truede dyrearter.

Skældyr – som mistænkes for at have spredt COVID-19 til mennesker – er en af de meste jagtede af alle truede dyrearter. Foto: Arief Budi Kusuma / shutterstock.com

En flagermus sælges på et marked i Jakarta, Indonesien. Meget tyder på, at COVID-19 kan være opstået hos flagermus.

En flagermus sælges på et marked i Jakarta, Indonesien. Meget tyder på, at COVID-19 kan være opstået hos flagermus.

COVID-19 bør være en brat opvågning

Den dødbringende coronapandemi, der har skyllet ind over hele verden og efterladt sig dybe spor af ødelæggelse, menes at stamme fra et fødevaremarked i Wuhan, Kina, hvor der solgtes levende dyr.

Selvom vi ikke med sikkerhed ved, præcis hvilket dyr der spredte sygdommen til mennesker, ved vi, at pandemien skyldes udnyttelsen af vilde dyr.

Mere end 70 % af nye, smitsomme sygdomme, der har spredt sig fra dyr til mennesker, stammer fra vilde dyr – heriblandt SARS, MERS, Ebola, HIV og rabies. 

Er vilde dyr underholdning?

En ung makakabe sidder lænket i et ”træningscenter” i Thailand.

En ung makakabe sidder lænket i et ”træningscenter” i Thailand. Her trænes aberne med brutale metoder til at udfører tricks som underholdning for turister.

Elefantunger i turistindustrien tages tidligt fra deres mødre og udsættes for hård træning.

Elefantunger i turistindustrien tages tidligt fra deres mødre. De udsættes for hård træning for at lære dem at bære rundt på turister og optræde med at spille fodbold, gå på line eller ride på trehjulet cykel.

Vi skaber ynglepladser for sygdomme

Når vi tager vilde dyr fra naturen eller avler dem i fangenskab og sælger dem på uhygiejniske markeder med stressende forhold for dyrene, skaber det en dødelig cocktail, der giver sygdomme de bedste muligheder for at trives.

Ikke blot er pandemier en trussel mod folkesundheden. Eksperter mener, at coronapandemien kan koste verdensøkonomien billioner af dollars og skabe den største økonomiske krise siden Depressionen i 1930'erne.

Er vilde dyr kæledyr?

Oddercafeer bliver mere og mere almindelige, særligt i Japan.

Oddercafeer bliver mere og mere almindelige, særligt i Japan. Her kan de besøgende holde, fodre og kæle med oddere mod betaling. Odderne mistrives og får på ingen måde deres naturlige behov dækket.

De udrydningstruede gråpapegøjer bliver i stort antal taget fra naturen eller avlet under elendige forhold for at ende som kæledyr i Europa, USA eller Mellemøsten.

De udryddelsestruede gråpapegøjer bliver i stort antal taget fra naturen eller avlet under elendige forhold for at ende som kæledyr i Europa, USA eller Mellemøsten.

Vi behandler vilde dyr som brugsgenstande

Vilde dyr er centrum for en brutal milliardindustri, der udnytter dem på industriel skala. Dyrene bliver brugt som fødevarer, ingredienser i medicin, kæledyr eller som hurtig underholdning på ferien. 

De bliver transporteret over store distancer som fragtgods og behandlet som varer, uden at nogen bekymrer sig om deres velbefindende.

Er vilde dyr medicin?

Over 20.000 bjørne i Asien lever i bittesmå bure og får jævnligt tappet deres galde, som bruges i traditionel medicin.

Over 20.000 bjørne i Asien lever i bittesmå bure og får jævnligt tappet deres galde, som bruges i traditionel medicin. Den kinesiske regering har anbefalet medicin med bjørnegalde til behandling af COVID-19.

Tusindvis af løver og tigre bliver avlet under fabrikslignende forhold, Så deres kropsdele kan bruges i traditionel medicin.

Tusindvis af løver og tigre bliver avlet under fabrikslignende forhold, så deres kropsdele kan bruges i traditionel medicin. De unaturlige forhold i nøgne indelukker gør ungerne sårbare over for sygdomme. Foto: Blood Lions

Globale problemer kræver globale løsninger

Hvis vi lader vilde dyr blive i naturen, hvor de hører til, kan vi skabe en verden, hvor dyrene er fri for menneskepåførte lidelser. Og det vil føre til, at truslen fra sygdomme overført fra dyr vil blive reduceret drastisk.

Kun ved at indføre et globalt forbud mod handel med vilde dyr kan vi stoppe lidelserne og beskytte vores helbred.

Vil du vide mere