Hunde er løsningen, hvis rabies skal udryddes inden 2030

01/10/2020

Hvert år bliver over 10 mio. hunde aflivet med brutale metoder i et mislykket forsøg på at bremse rabiesspredning. Vores nye rapport bekræfter, at regeringer i stedet bør vaccinere hunde, hvis de vil nå det globale mål om at gøre en ende på rabies i dette årti.

Verden har alt for længe fokuseret på at behandle rabies hos mennesker frem for helt at udrydde sygdommen.

Hvis regeringer, virksomheder og organisationer sammen fokuserer på hunde som det primære forsvarsværk mod rabies, kan vi gøre en ende på hunde-overført rabies og beskytte både mennesker og hunde.

Vores nye rapport forklarer, hvordan FN’s mål om at gøre en ende på rabies hos mennesker inden 2030 er ambitiøst – men opnåeligt.

Owner holding his dog at a rabies vaccination drive in the Philippines - World Animal Protection

Ejer holder sin hund under en vaccinationskampagne i Filippinerne

Støt dyrene

Rabies dræber hunde og er skyld i dyremishandling

Vores erfaring viser, at hvor rabies er udbredt, bliver hunde brutalt behandlet. Lokale eller nationale myndigheder griber nogle gange til masseaflivninger af hunde i den fejlagtige tro, at færre hunde nedbringer risikoen for, at mennesker bliver bidt af en hund med rabies.

De metoder, der bruges til at aflive hundene, resulterer typisk i en langsom og smertefuld død – f.eks. bliver hundene fodret med gift, gasset, dræbt med elektriske stød, tæsket ihjel eller skudt.

Vi vurderer, at mere end 10 mio. hunde hvert år bliver dræbt på brutal vis, fordi mennesker frygter rabies. Det svarer til 170 hundedødsfald for hvert mennesker, der dør af rabies.

Ikke nok med at hundene lider – masseaflivningerne løser heller ikke problemet.

Beskyt dyr i nød

Mere effektivt at fokusere på hunde end mennesker

Rabies er en sygdom, der kan forebygges. Men i de 150 lande, hvor der findes rabies, kaster sygdommen en skygge over det tætte forhold mellem mennesker og hunde.

Dog sitting with its owner at rabies vaccination drive in Kenya - World Animal Protection

En hund sidder sammen med sin ejer under en vaccinationskampagne i Kenya

Det skyldes, at verden alt for længe har fokuseret på at behandle rabies hos mennesker frem for helt at udrydde sygdommen.

På verdensplan koster det i gennemsnit kun 4 amerikanske dollars at vaccinere en hund mod rabies. Hvorimod det koster 27 gange så meget – 108 dollars – at behandle en person, der er blevet bidt.

Massevaccination af hunde beskytter både hunde og de lokalsamfund, de lever i, og økonomisk set er det en holdbar løsning. Massevaccinationer bør derfor blive og forblive en prioritet, hvis vi skal nå målet om at udrydde rabies på globalt plan inden 2030.

Både regeringer og virksomheder skal træde i karakter

Vi opfordrer alle regeringer til at udforme en klar plan for at gøre en ende på rabies overført fra hunde til mennesker inden 2030. Og vi opfordrer lande med rabies til at vaccinere mindst 70 % af deres hundebestande hvert 3.-5. år for at skabe en immunbarriere mod sygdommen.

Two children holding small puppy - World Animal Protection

To børn holder en hvalp

Den private sektor, herunder medicinalvirksomheder, bør også gøre deres for at beskytte mennesker og hunde mod rabies. Det kan de gøre ved at investere i forskning og udvikling, der kan holde omkostningerne nede og sikre, at der er store nok mængder af prisbillige kvalitetsvacciner tilgængelige for massevaccinationskampagner.

Læs rapporten

Frankrig redder vilde dyr i fangenskab

Cirkuselefant

Vi glæder sig over Frankrigs kommende forbud mod brugen af vilde dyr i cirkus og delfinarier, men mener, at den franske regering i flere år har syltet at gøre...