Historisk sejr: Slut med bjørnegalde i Sydkorea

Nyheder

Efter 40 års ufattelige lidelser er det snart slut med bjørnegaldefabrikker i Sydkorea. Bjørnegalde er en efterspurgt ingrediens i traditionel asiatisk medicin, og det har ført til udnyttelsen af tusindvis af bjørne.

Topfoto: Green Korea United

Det er en milepæl for bjørnene i Sydkorea, at regeringen, sammenslutningen af bjørnefarmere og flere lokale dyrebeskyttelsesorganisationer i denne uge har indgået en aftale om et totalforbud mod udnyttelse af bjørne for deres galdes skyld.

Aftalen betyder, at det pr. 1. januar 2026 vil være forbudt at tappe galde fra bjørne, og at de bjørne, der i dag stadig lever i fangenskab på bjørnegaldefabrikker, skal flyttes til reservater. 

”Det er dette resultat, som vi sammen med Green Korea United (GKU) har kæmpet for uafbrudt i over 18 år – så vi er henrykte. Bjørne i fangenskab bliver brutalt udnyttet som forbrugsvarer. De tilbringer hele deres liv i mikroskopiske, trange bure og udsættes for enorme mentale og fysiske lidelser,” siger Maya Pastakia, der leder vores globale arbejde for at få stoppet udnyttelsen af vilde dyr til traditionel medicin.

Bjørneunge i Sydkorea

Foto: Green Korea United

Ikke acceptabelt i et moderne samfund

Vi har siden 2003 sammen med GKU kæmpet for at få stoppet den brutale industri. I 2014 var vi med til at forhandle en aftale i stand med regeringen og bjørnefarmerne, der betød, at bjørnene på galdefabrikkerne blev steriliseret. Dermed kunne der ikke avles nye bjørne ind i industrien. 

Læs også: Sydkoreansk bjørnefarmer arresteret for ulovlig avl på bjørne

Vores indsats har betydet, at der i dag kun er 360 bjørne tilbage på fabrikkerne. Det er et fald på 75 % fra 1.400 bjørne i midt-00’erne, hvor industrien var på sit højdepunkt. 

Det har dog fortsat været tilladt at slagte bjørnene i 10 års-alderen for at få fat i deres galdeblærer. Men med den nye aftale bliver der én gang for alle gjort en ende på landets bjørnegaldeindustri, der har eksisteret i 40 år.

”Aftalen sender et klart og tydeligt budskab om, at praksissen med at udvinde bjørnegalde ikke længere er acceptabelt i et moderne samfund – særligt ikke fordi der findes plantebaserede alternativer. Bjørne er ikke medicin. De er sansende væsner og hører til i naturen,” siger Maya Pastakia.

Bjørneunge i Sydkorea

Foto: The Endangered Species Restoration project, Sydkorea

Reservater til bjørnene

Regeringen planlægger at bygge et nyt dyreinternat i Guyre-gun med plads til 49 bjørne og et vildtreservat i Seocheon-gun med plads til omkring 70 bjørne. 

Vi ser med positive øjne på disse planer, men opfordrer samtidig regeringen til at sikre, at der bliver skabt nok reservater til at huse alle de resterende bjørne fra januar 2026. Samtidig presser vi også på for, at der bliver lavet en plan for at passe bedst muligt på bjørnene i den mellemliggende periode.

Kampen fortsætter i Vietnam og Kina

Vi fortsætter vores arbejde for at stoppe bjørnegaldeindustrien andre steder i Asien, særligt i Vietnam og Kina. Vi stopper ikke kampen, så længe bjørne stadig mishandles og udnyttes for deres galdes skyld.

Hjælp os med at stoppe den grusomme industri:

Støt nu

Vil du vide mere