gris_paa_graes

Historisk paradigmeskifte: EU afskaffer tremmedyr i landbruget

Nyheder

Landbrugsdyrenes sorte middelalder er slut. Bure og tremmer forbydes i 27 medlemslande, når store dele af borgerforslaget ‘End The Cage Age’ gøres til fælles EU-lov over de næste år.

Fotos: CIWF

1,4 millioner EU-borgere kan i dag notere sig en demokratisk sejr uden sidestykke. I dag har EU-kommisionen nemlig besluttet at sætte gang i lovarbejdet for en historisk dyrevelfærdsreform som en direkte konsekvens af borgerforslaget ’End The Cage Age’.

“EU Kommissionens afgørelse er en historisk sejr for både dyrevelfærd og borgerdemokrati. Kommissionens beslutning kommer efter Parlamentets overvældende anbefaling af borgerforslaget ‘End The Cage Age’, og er et paradigmeskifte inden for EUs landbrug.

I Danmark vil det få afgørende betydning for millioner af dyr, hvis uværdige tilværelse bag tremmer, snart vil være et sort minde fra fortiden,” siger Esben Sloth fra World Animal Protection Danmark.

Frilandsgris

Bred opbakning fra politikere, forskere og fødevaregiganter

Også blandt de danske EU-politikere, der har støttet forslaget fra starten, er der stor begejstring over den historiske beslutning:

“Det er en kæmpe sejr, at EU-Kommissionen nu tager bolden op. Mest af alt for de dyr, som ikke længere skal lide i bure, men også for de millioner af borgere, som har engageret sig, og sammen har krævet bedre dyrevelfærd og et endeligt punktum for bure og den slags fortidslevn,”, siger Enhedslistens mand i Parlamentet, Nikolaj Villumsen. 

Hundreder af internationale videnskabsfolk, dyrlægestuderende, miljø- og klimaorganisationer samt en række multinationale fødevaregiganter som Nestlé, Unilever, Mondelez og Jamie Oliver Group har undervejs sluttet sig til bogerforslaget og henvendt sig til EUs kommissærer for at få dem til at vedtage borgerforslaget. Og ifølge Esben Sloth kommer initiativet nu også til at få stor global indflydelse:

“End The Cage Age’ vil få betydning langt ud over EUs grænser, fordi reformen vil påvirke resten af verdens opfattelse af dyrevelfærd, og fordi EU efter alt at dømme, vil indføre nogle import-restriktioner i forhold til konkurrence-forvridning og dyrevelfærd,” siger Esben Sloth.

Vil du vide mere