Abe i bur

Globalt netværk torturerer dyr på bestilling

Nyheder

Den mest kyniske og skruppelløse mishandling, man kan forestille sig. BBC har afsløret en tortur-ring, der mishandler og dræber aber på bestilling over nettet.

Topfoto: Makakabe på marked i Jakarta, Indonesien. Af Aaron Gekoski

"Den britiske tv-station BBC’s aktuelle afsløring af et globalt netværk, der torturerer, mishandler og dræber makakaber, er udtryk for en kynisme og en skruppelløshed, som vi ganske enkelt ikke har set før. Det er ufatteligt, at man kan være så brutal og blottet for empati med levende væsener," siger Stephanie Kruuse Klausen, kampagneansvarlig og ekspert i vilde dyr i World Animal Protection Danmark.

Stephanie Kruuse Klausens kommentar faldt i forbindelse med, at BBC’s undercover-gruppe i går – tirsdag den 21. juni – afslørede en global tortur-ring, som spænder over hele kloden fra Indonesien over England til flere stater i USA. 

Kunderne stemmer om torturmetoder

Stationen navngiver flere af tortur-ringens bagmænd i de nævnte lande.

En af bagmændene i Virginia, USA, kalder sig 'Torture King' og fortæller BBC, hvordan han har distribueret og solgt videoer på nettet, hvor aber bliver udsat for den mest brutale mishandling. 'Kunderne' har stemt om, hvordan og med hvilke redskaber dyrene skulle tortureres og dræbes.

Flere bagmænd i Indonesien er nu anholdt af det lokale politi. På BBC’s videoer kan man se, hvordan en af de mistænkte grinende fortæller, at han mishandler sine små makak-aber ved at slå dem mod en væg.

Sociale medier er ikke gode nok til at fjerne videoer

Hundredvis af videoer med dyretortur er ifølge BBC spredt på forskellige sociale medier, bl.a. på YouTube, Facebook og Telegram. Her kan de ifølge tv-stationen let findes i dag, selvom både Facebook og YouTube bedyrer, at de gør alt, hvad de kan for at fjerne videoerne, så snart de opdager dem.

"Der hviler et meget tungt ansvar på de sociale medier og netværk, som tortur-ringens bagmænd udnytter til at sprede deres rædselsvækkende videoer," siger Stephanie Kruuse Klausen.

"Den eneste måde at stoppe de her brutale forbrydelser på, er hvis de sociale medier er særligt årvågne og sørger for, at de bliver fjernet øjeblikkeligt. Men de er også forpligtede til at sørge for, at den slags overgreb og mishandling overhovedet ikke dukker op på deres platforme. Og det har hverken YouTube eller Facebook været særligt gode til indtil videre.”

BBC’s afsløringer kan forhåbentlig få dem til at skærpe indsatsen betydeligt, så de kyniske bagmænd bliver stoppet i at tjene penge på levende væseners ulykke," slutter Stephanie Kruuse Klausen.

Vil du vide mere