Genanvendelse af fiskenet redder dyrenes liv

20/03/2017

Efterladte fiskenet er flydende dødsfælder for dyrene i havet. Men nu bliver mange hundrede ton net genanvendt af den danske virksomhed PlastiX, så de ikke er til fare for sæler, hvaler og andre dyr.

"Tidligere var det ikke særligt tillokkende for fiskerne at hive udtjent fiskegrej op af havet, for så skulle de bare betale for at komme af med det.” Christina Dixon, kampagneleder hos World Animal Protection

Omkring 136.000 sæler, søløver, hvaler og andre havpattedyr mister hvert år livet, fordi de bliver fanget i net og andet fiskegrej, der bliver tabt eller efterladt i havene – de såkaldte spøgelsesnet. Dertil kommer et stort antal fugle, havskildpadder, fisk og andre dyr i havet.

Men nu bliver mange hundrede ton net og trawl genanvendt til nye produkter af den danske virksomhed PlastiX Global. Det sker på initiativ af en af vores partnerorganisationer i Global Ghost Gear Initiative (GGGI), MCB Seafood.

Slut med at dumpe udtjente fiskenet

Genanvendelsesordningen startede i januar sidste år, og siden da er store mængder net blevet indsamlet langs Englands sydlige kyst.

”Tidligere var fiskerne langt sydøstkysten nødt til at betale for at få deres net bugseret til lossepladser. Hver gang kostede det dem omkring 300 pund. Det betød, at en del fiskere i stedet efterlod deres net ved kajerne. Og det var heller ikke særligt tillokkende for dem at hive udtjent fiskegrej op af havet, for så skulle de jo bare betale for at komme af med det,” forklarer vores kampagneleder Christina Dixon.

GGGI har finansieret opstarten af et søsterprojekt i Skotland sammen med PlastiX og en partnerorganisation ved navn KIMO. Dermed vil endnu flere net fremover blive genanvendt til gavn for endnu flere af dyrene i havet.

Et simpelt projekt med stort potentiale

Vi tog initiativ til at opstarte GGGI i 2015 for at opmuntre fiskeriindustrien, regeringer og internationale organisationer til at takle problemet med de 640.000 ton spøgelsesnet, der hvert år ender i vores have.

”Genanvendelseprojektet er et af de mange projekter, vi støtter gennem GGGI og vores kampagne mod spøgelsesnet. Det er et simpelt projekt, der har potentiale til at gøre en forskel for millioner af dyr i verdenshavene,” slutter Christina.

Senest er en over 10 meter lang kaskelothval død i et fiskenet >> 

Læs mere om vores arbejde for at stoppe spøgelsesnet >>