Frivillige fjernede spøgelsesnet fra 123 strande

04/11/2014

Frivillige har fjernet 150 km spøgelsesnet og 10 ton andet affald fra Storbritanniens strande. Spøgelsesnet dræber hvert år hundredtusinder af havdyr som sæler, hvaler og havskildpadder.

Hvert år bliver der smidt eller tabt 640.000 ton spøgelsesnet i verdenshavene. De flydende dødsfælder dræber årligt omkring 136.000 sæler, søløver og store hvaler samt et enormt antal fugle, havskildpadder, fisk og andre havlevende dyr.

Den 17.-19. oktober gennemtravede 3.200 frivillige Storbritanniens kystlinje og fjernede spøgelsesnet og affald fra 123 strande. Det skete i forbindelse med nationens årlige ”Autumn Beach Clean”-begivenhed, der i år er arrangeret i et samarbejde mellem Surfers Against Sewage (SAS), The Crown Estate og World Animal Protection UK. 

De frivillige indsamlede så mange spøgelsesnet – dvs. fiskeriudstyr smidt i havet – at de ville række 150 km, hvis man lagde dem ud i en lige linje efter hinanden. Desuden fjernede de 10 ton affald af mange forskellige typer - bl.a. en fodbold fra VM i Spanien i 1982, en næsehårstrimmer og en pistol.

Havdyr dør i spøgelsesnet

Hvert år bliver der smidt eller tabt 640.000 ton spøgelsesnet i verdenshavene. Spøgelsesnet er en fællesbetegnelse for fiskeriudstyr som f.eks. net, reb, liner og kroge. De flydende dødsfælder dræber årligt omkring 136.000 sæler, søløver og store hvaler samt et enormt antal fugle, havskildpadder, fisk og andre havlevende dyr.

Bare i de to uger op til Autumn Beach Clean-weekenden blev fire sjældne havlæderskildpadder fundet døde ved Skotlands kyst – langsomt druknet ihjel. De var blevet viklet ind i spøgelsesnet, der havde tynget dem ned, så de ikke kunne komme op til overfladen for at få luft.

Som en del af vores arbejde i World Animal Protection for at redde havets dyr fra spøgelsesnet indsamlede de frivillige, der deltog i Autumn Beach Clean, også oplysninger om, hvor meget og hvilke typer af spøgelsesnet, der blev fundet. 

Problemet kræver en international løsning

Trods de 10.000 mandetimer, som de frivillige brugte på at rydde op på strandene, blev der kun gjort et lille indhug i de store mængder affald, der skæmmer Storbritanniens kystlinje til fare for dyrelivet. Langs hele kystlinjen ligger der over 35 mio. forskellige stykker affald – det er over 2.000 stykker affald pr. kilometer. Og det er bare i Storbritannien – spøgelsesnet og andet affald i havene er et problem i det meste af verden.

Fordi spøgelsesnet er et globalt problem, kræver det et internationalt samarbejde på tværs af regeringer, fiskeriindustrien og NGO’er at løse det. Vi arbejder for at samle relevante parter for at skabe en international, koordineret indsats mod spøgelsesnet. Samtidig støtter vi udviklingen af nye metoder til at fjerne spøgelsesnet fra havene og underviser i de bedste metoder til at befri havdyr fra spøgelsesnet.

Læs om vores arbejde for at redde havets dyr fra spøgelsesnet >>

Hundedrab i Europa skal stoppes

De fleste af Europas millioner af herreløse hunde lever en kummerlig tilværelse

Hver dag er tusindvis af herreløse hunde i Europa i fare for at blive slået ihjel under store lidelser. Vi samler underskrifter ind for at få indført effektiv...

Katastrofetræning reddede liv i Indien

Forberedende katastrofehjælp, Indien

Da cyklonen Hudhud ramte Indien, var lokalbefolkningen forberedt. Vi havde få uger tidligere trænet dem i, hvordan de kunne sikre sig selv og deres dyr i en...