Hunelefanten Nam Gaew i Tree Tops Elephant Reserve

Fra helvede til himmel: En elefants historie

Nyheder

Først blev hun mishandlet som lille unge. Siden blev hun tvunget til at arbejde sig halvt ihjel. I dag har hun endelig fået et godt elefantliv. Nam Gaews historie endte lykkeligt – men nu er idyllen den truet.

Topfoto: Nam Gaew i Tree Tops Elephant Reserve

1. Traumatisk oplæring til arbejdselefant

Nam Gaew og to andre reddede elefanter

Elefantunger bliver taget fra deres mødre i en ung alder og trænet til at adlyde mennesker.

Da den thailandske hunelefant Nam Gaew var ganske ung, blev hun taget fra sin mor for lære at lystre mennesker. Vi kender ikke til de præcise detaljer, men i træningen foregår i hovedtræk på samme måde for langt de fleste elefanter – og den er altid brutal.

Nogle gange må man holde mødrene lænket i op til to måneder, før de holder op med at forsøge at kæmpe sig fri for at lede efter deres unger. Ungerne bindes fast i så korte kæder, at de knap kan bevæge sig. De bliver holdt isoleret i dage- eller ugevis, indtil de er helt udmattede og ikke længere skriger på deres mødre. 

Herefter følger hård træning. Ofte bliver elefantungen slået igen og igen med skarpe kroge eller stokke med søm for enden, indtil hele dens hoved drypper af blod. Først når ungen stopper med at kæmpe imod og viser underdanig adfærd, stopper mishandling, og ungen bliver belønnet med klap eller mad.

Gradvist begynder trænerne at introducere kommandoer. Ungen lærer f.eks. ’følg med’ eller ’bak’ ved at blive stukket til med kroge eller stokke. Imens er ungens forben og bagben som regel bundet sammen, så den kun kan gå med korte, akavede skridt og ikke kan undslippe slagene.

Senere lærer ungen mere avancerede kommandoer som f.eks. at samle genstande op. Det foregår ved, at træneren tager fat i snablen og tvinger den til at udføre bevægelsen. Derefter skal ungen gentage bevægelsen, og den bliver straffet, indtil den gør det rigtigt. Når det lykkes, bliver den belønnet.

2. Hårdt slid i skovhugstindustrien

Nam Gaew og to andre reddede elefanter

Arbejdselefanter i Thailands skovhugstindustri.

I sine første mange år som arbejdselefant blev Nam Gaew brugt i skovhugstindustrien. Det er ekstremt hårdt arbejde, hvor elefanterne i timevis hver dag tvinges til at slæbe og skubbe tunge træstammer. 

Hvis de ikke lystrer, bliver de slået med skarpe jernkroge, der er en konstant påmindelse om den barske træning, de blev udsat for som unger.

Nogle hunelefanter bliver tvangsparret, for at der kan fødes nye unger ind i industrien. Men ligesom de selv blev revet væk fra deres mødre i alt for ung en alder, får de nu fjernet deres egne unger.

3. Underholdning for turister

Nam Gaew og to andre reddede elefanter

Elefanter i en thailandsk elefantridningslejr.

Senere blev Nam Gaew omskolet til at bære rundt på turister. I over 15 år blev hun brugt til rideture – hele tiden under skrap kontrol. 

Når den thailandske sol bager hensynsløst ned, vil elefanter i naturen typisk søge skygge under træerne, køle sig i vand eller dække kroppen med mudder som beskyttelse mod de brændende stråler. Men Nam Gaew og de andre elefanter havde intet andet valg end at fortsætte med at bære det ene hold turister efter det andet på ryggen.

Nam Gaew fik et dybt, betændt sår øverst på det ene forben efter hårde slag med jernkrogen. Såret var meget smertefuldt, men der blev ikke gjort noget for at få det til at hele, og hun blev tvunget til at fortsætte arbejdet.

4. Et nyt liv

For mange elefanter fortsætter mishandlingen og udnyttelsen, indtil den dag, de dør. Men Nam Gaew, der i dag er 51 år gammel, er en af de heldige. Nu har hun nemlig fået et nyt liv i elefantreservatet Tree Tops Elephant Reserve på Phuket. Her tilbringer hun dagene med at udforske de smukke naturomgivelser og bade i søen.

Nam Gaew og to andre reddede elefanter

Nam Gaew (til højre) og de andre elefanter nyder livet i naturlige omgivelser. Foto: Tree Tops

Hver dag bliver hendes sår renset og smurt med en sølvholdig creme og gurkemejepulver, som har helende egenskaber, og det begynder at se bedre ud.

Nam Gaew og to andre reddede elefanter

Nam Gaews sår bliver behandlet. Foto: Tree Tops

Nam Gaew, som er meget mild og venlig, har adopteret stedets yngste elefant, den 10 år gamle Fah Sai. De to er helt uadskillelige, som var de mor og datter. Når Nam Gaew får behandlet sit sår, deler de en kurv med bananer, og Nam Gaew er altid meget beskyttende over for Fah Sai. Hun giver hende al den moderlige omsorg, hun selv blev frarøvet som lille unge.

Nam Gaew og to andre reddede elefanter

Nam Gaew og Fah Sai deler bananer. Foto: Tree Tops

5. Coronapandemien truer elefantidyllen

Da verden lukkede ned i marts 2020 pga. COVID-19, var det slut med besøgende i Tree Tops. Situationen var kritisk, for uden besøgende var der ikke penge til foder og medicin til elefanterne, løn til de ansatte og de mange andre udgifter forbundet med at drive et reservat.

Med hjælp fra mange gavmilde dyrevenner trådte vi i World Animal Protection derfor til med ekstraordinær støtte til Tree Tops og en række andre elefantreservater. Med disse penge er det lykkedes at holde reservatet kørende indtil nu – og at sikre, at Nam Gaew, Fah Sai og de andre elefanter ikke har mærket nogen forskel i deres trygge tilværelse.

Men pandemien kaster fortsat sin mørke skygge over turistindustrien, og det ser ikke ud til, at turisterne for alvor vil vende tilbage før til næste år. Derfor har Tree Tops og de andre reservater fortsat hårdt brug for hjælp.

Nam Gaew og to andre reddede elefanter

Nam Gaew yderst til højre sammen med to andre elefanter i reservatet. Foto: Tree Tops

Vil du vide mere