Tigerpark i Thailand, hvor turister kan få taget billeder med tigrene

FN skal stoppe underholdning med vilde dyr

Nyheder

Dyrene er glemt i FN’s anbefalinger for at få den globale turisme genopbygget. Derfor har vi sammen med flere andre organisationer og rejsebureauer sendt et åbent brev til FN.

COVID-19 har haft alvorlige konsekvenser for turismen verden over. I april sendte FN’s organisation for turisme, UNWTO, derfor 23 anbefalinger til den globale turistindustri med fokus på genopbygning af en mere bæredygtig og modstandsdygtig sektor.

Anbefalingerne skal beskytte turister, lokale medarbejdere og rejseselskaber, men desværre er der ikke taget højde for dyrene i den globale turistindustri i anbefalingerne. 

Tjener fortsat penge på udnyttelse af vilde dyr

”Det er uacceptabelt, at rejsebranchen fortsætter, hvor den slap. Den bør sikre en bedre fremtid for vilde dyr. UNWTO spiller en vigtig rolle i at bane vejen,” siger Nick Stewart, international kampagnechef i World Animal Protection.

Flere store rejseudbydere sælger fortsat billetter til elefantridning, svømning med delfiner og andre former for underholdning, hvor vilde dyr bliver holdt i fangenskab, og publikum har mulighed for at opleve de vilde dyr helt tæt på.

Elefant i en elefantridningslejr i Thailand

Elefant i en elefantridningslejr i Thailand 

Ved at beskytte dyrene, beskytter vi os selv

Derfor har vi sammen med flere andre organisationer og rejsebureauer sendt et åbent brev til FN, der beder dem om at tænke dyrene ind i de nye anbefalinger. I Danmark har rejsebureauer som Spies, Atlantis og Williams Rejser været med til at underskrive brevet til UNWTO.

I brevet opfordrer vi UNWTO til at inkludere en dyrevenlig tilgang, hvor al underholdning med vilde dyr i fangenskab skal være fortid, så vi kan sikre en dyrevenlig turisme fremadrettet. Det vil gavne mennesker, dyr og hele verdenssamfundet, så vi kan afværge fremtidige pandemier og økonomiske kriser relateret til vores omgang med vilde dyr. 

Den globale coronakrise har med al tydelighed vist, hvor vigtigt det er, at vilde dyr får lov til at forblive i naturen – og det er en sag, vi som global dyrebeskyttelsesorganisation har kæmpet for i årevis.

”Vi står lige nu ved en skillevej, når det gælder vores forhold til vilde dyr. Vi bliver nødt til at holde afstand mellem mennesker og vilde dyr og lade dyrene blive i naturen, hvor de hører til,” siger Nick Stewart.

En elefant i den elefantvenlige lejr Following Giants i Thailand

En elefant i den elefantvenlige lejr Following Giants i Thailand

En halv million vilde dyr lider for at underholde turister

Over en halv million vilde dyr udnyttes i turistindustrien i alt fra delfinshows til elefantridning eller tigerselfier. Millioner af dyreelskere køber hvert år adgang til turistattraktioner med vilde dyr i god tro om, at dyrene har det godt. Men det er desværre ikke tilfældet.

Dyrene indfanges fra naturen eller avles under overfyldte, unaturlige og ofte uhygiejniske forhold. De vokser op i fangenskab, hvor de fra en ung alder ofte mishandles for at gøre dem føjelige nok til, at det er sikkert for mennesker at være i nærkontakt med dem. 

Det er et uværdigt liv for dyrene og kan i værste fald have alvorlige konsekvenser for verdenssundheden, da man risikerer, at farlige sygdomme smitter fra dyr til mennesker.

En løve i en thailandsk dyrepark

En løve i en thailandsk dyrepark

Sælg i stedet billetter til dyrevenlige oplevelser

”Efterspørgslen på vilde dyr i underholdningsindustrien øger avlen af vilde dyr i fangenskab samt indfangelsen af vilde dyr fra naturen. Ansvarlig, dyrevenlige turisme, hvor man oplever dyrene i deres naturlige omgivelser, er både mere sikker og bæredygtig, og den kan stoppe den forfærdelige handel med vilde dyr til underholdning,” siger Nick Stewart

Vi vil have FN til at sikre, at dyrene fremover beskyttes i turistindustrien. Det kræver, at hele branchen stopper med at tjene penge på aktiviteter som elefantridning og -shows, selfier med vilde dyr, gåture med løver og svømning med delfiner. I stedet bør de tage ansvar og kun sælge billetter til steder, hvor turister kan opleve dyrene på afstand i reservater eller i den fri natur.

Vil du vide mere