Flere store virksomheder går ind i kampen mod spøgelsesnet

19/03/2019

Et stigende antal fiskevirksomheder gør en indsats for at beskytte dyrelivet i havene. Det viser 2. udgave af vores rapport om spøgelsesnet. Der er dog stadig langt flere virksomheder, der bør tage ansvar.

Der er stadig et godt stykke vej endnu i kampen mod truslen fra spøgelsesnet.

Spøgelsesnet er tabt og efterladt fiskegrej – en dødbringende trussel mod hvaler, delfiner, sæler, havskildpadder og fisk.

Spøgelset under bølgerne – ny udgave af rapporten

Den nye udgave af vores rapport om spøgelsesnet viser, at nogle af verdens 25 førende fiskevirksomheder gør fremskridt i forhold til at begrænse skaderne fra tabt fiskegrej.

Vi har rangeret virksomhederne på en skala fra 1 (bedst) til 5 (dårligst) målt på, hvor gode de er til at tackle problemet med spøgelsesnet. 

Ingen af virksomhederne har opnået rang 1. Men for første gang har Thai Union, Tri Marine og Bolton Group opnået rang 2-status.  De har nu integreret en best practice for håndtering af spøgelsesnet i deres forretningsstrategi.

Ingrid Giskes, der leder vores globale arbejde mod spøgelsesnet, siger: 

”Det seneste år har fiskeindustrien optrappet deres indsats mod spøgelsesnet, og de tager nu deres ansvar langt mere alvorligt. Virksomheder, regeringer og andre interessenter har anerkendt, at spøgelsesnet er et kæmpe problem, som kræver dedikeret handling.”

Haj fanget i spøgelsesnet. Foto: Marcus Davis

Den gennemsnitlige score for de 15 virksomheder, som vi rangerede både i 2018-rapporten og den nye 2019-rapport, er steget fra 23 % til 30 %. Og syv af virksomhederne er rykket et eller flere trin op ad rangstigen. 

Plads til forbedring

Trods fremskridtene det seneste år viser rapporten også, at der stadig er et godt stykke vej endnu i kampen mod truslen fra spøgelsesnet.

  • Den gennemsnitlige score lå midt i rang 4
  • Kun ni af de 25 virksomheder anerkender p.t., at spøgelsesnet er et problem
  • Kun to af virksomhederne rapporterer offentligt om, hvad de gør for at bekæmpe spøgelsesnet

Hval fanget i spøgelsesnet

Sådan hjemsøges havets dyr

  • Over 136.000 hvaler, delfiner, sæler og havskildpadder bliver hvert år fanget i spøgelsesnet
  • Op til 30 % af nedgangen i nogle fiskebestande skyldes spøgelsesnet
  • Det er fire gange så sandsynligt, at tabt fiskegrej fanger og dræber dyr i havet sammenlignet med alle andre former for marint affald tilsammen
  • Mere end 70 % af makroplastik (større stykker plastik) i havene stammer fra fiskeri
  • Det kan tage op til 600 år at nedbryde spøgelsesnet

Global alliance mod spøgelsesnet

Vi grundlagde Global Ghost Gear Initiative (GGGI) i 2015. Det er en alliance, der har til formål at tackle problemet med spøgelsesnet på global skala. En lang række NGO’er, regeringer og virksomheder er medlemmer. 

Vores rapport viser tydeligt, at virksomheder, der har sluttet sig til GGGI, er langt bedre til at håndtere spøgelsesnet og beskytte vores have.

Læs rapporten >>

Læs mere om vores arbejde mod spøgelsesnet >>

Top-foto: Pascal Kobeh / Nature Picture Library

Nyt internat skal redde dyreliv

Vi har været med til at opføre et nyt internat for hunde og katte på øen Barbuda i Caribien.

Herreløse hunde og katte. Husdyr der har brug for dyrlægebehandling. Dyr der bliver udsat for mishandling. Alle får de glæde af det nye internat, vi har været...