Fantasi Turtle Island. Credit: Andito Wasi

Ferieparadis er det rene helvede for vilde dyr

Nyheder

Millioner af turister besøger hvert år Bali og Lombok, og mange vil gerne opleve vilde dyr. Men dyrene lever under chokerende forhold i fangenskab, og selv fritlevende dyr i naturen er truet af overturisme.

Topfoto: Fantasi Turtle Island, Bali

Elefanter med gnavsår fra lænker bliver slået med jernkroge. Orangutanger tvinges til at posere i timevis klædt ud i tøj og make-up. Havskildpadder presses sammen i overfyldte betonbassiner uden nok vand i.

Allerede tilbage i 2018 afslørede vi de groteske forhold, som vilde dyr lever under ved turistattraktioner på øerne Bali og Lombok i Indonesien. Vores nye rapport viser, at forholdene ikke har ændret sig til det bedre.

P.t. er der ingen muligheder for at opleve vilde dyr på ansvarlig vis på de populære ferieøer – ikke engang de steder, hvor man kan se dyrene leve frit i naturlige omgivelser. Overturisme og uansvarlige turudbydere har nemlig også her en negativ effekt på dyrenes velfærd.

Læs rapporten

Tusindvis af dyr lider fysisk og psykisk

Vi har besøgt 34 steder med vilde dyr på de to øer og ved selvsyn observeret forholdene for 1.300 vilde dyr. Der holdes dog langt flere dyr disse steder, end vi havde mulighed for at observere. I alt er der tale om over 2.800 elefanter, tigre, delfiner, aber, havskildpadder og andre dyr

Fastbundet elefant bliver kontrolleret med jernkrog i TASTA ZOO på Bali

En elefant i TASTA ZOO, Bali

Størstedelen af disse dyr får ikke engang opfyldt deres allermest basale behov. De lever under dybt kritisable forhold og udnyttes til aktiviteter som elefantridning og -badning, turistselfies og ’svøm med en delfin’-oplevelser.

Stephanie Kruuse Klausen, kampagneansvarlig og ekspert i vilde dyr i World Animal Protection Danmark, fortæller:

”Dyrene har det rent ud sagt elendigt. Vores team så mange tegn på fysisk mistrivsel, bl.a. undervægtige elefanter med bylder, ar og revnede fødder. Mange af dyrene udviste også tvangspræget adfærd pga. stress, frustration og kedsomhed. F.eks. bed en makak-abe konstant sig selv i hænderne, og en orangutang gylpede igen og igen sin mad op og spiste den igen – blot for at nævne et par eksempler.”

En orangutang i fangenskab udnyttes til turistselfies i Bali Safari Park

En orangutang i Bali Safari Park

Turiststeder lyver om dyrevelfærden

Stephanie Kruuse Klausen forklarer, at det kan være svært for turister at gennemskue, om et sted, de planlægger at besøge, har gode forhold for dyrene:

”Mange turister efterspørger i dag etisk ansvarlige oplevelser med vilde dyr. Derfor er en del steder begyndt at benytte sig af ’grønvaskning’. De kalder sig for f.eks. reservater, og på deres hjemmesider og i brochurer kan man læse overdrevne eller direkte falske påstande om, hvor godt deres dyr har det, og at de arbejder for artsbevarelse. Sandheden er desværre en helt anden.”

”Et eksempel er Mason Elephant Park på Bali. De skriver på deres hjemmeside, at de er imod grusomme træningsmetoder, og at de ikke benytter sig af straf. Men vores team så adskillige elefanter blive slået eller stukket med skarpe jernkroge,” fortæller Stephanie.

Elefanterne bliver udnyttet til turistunderholdning i Mason Elephant Park  på Bali

Turister kan ride på elefanterne i Mason Elephant Park

Overturisme stresser dyr i naturen

I World Animal Protection anbefaler vi normalt turister at opleve vilde dyr i ægte reservater eller i den fri natur. Men Bali og Lombok er så plaget af overturisme, at selv denne type aktiviteter går ud over dyrevelfærden.

På Bali kan man som turist se fritlevende makakaber i Ubud Abeskov (Sacred Monkey Forest Sanctuary) og komme tæt på vilde delfiner på bådture i Lovina Beach. Begge steder er der dog så mange turister, at det stresser dyrene.

”Aberne i Ubud bliver lokket tæt på turisterne med mad, og det får dem til at udvikle unaturlig og potentielt skadelig adfærd. De kan blive meget påtrængende over for mennesker i jagten på mad, hvilket kan føre til konflikter og øge risikoen for ulykker. Vores team så aber, der stjal og spiste turisternes ejendele, bl.a. filmruller og plastikflasker, fortæller Stephanie Kruuse Klausen.

Makakaber i Ubud Abeskov på Bali

Ubud Abeskov

”I havet ud for Lovina Beach jager kæmpe grupper af motorbåde delfinerne i et forsøg på at komme så tæt på dem som muligt. Der er larm og kaos overalt, og en af bådene ramte en ung delfin. Det er simpelthen en helt igennem respektløs og farlig måde at omgås vilde dyr på,” slutter Stephanie Kruuse Klausen. 

Delfiner jagtes af motorbåde med turister i Lovina Beach, Bali

Delfinudflugter i Lovina Beach

Tips til den dyrevenlige turist

Som forholdene er lige nu, bør man som turist på Bali og Lombok helt undgå oplevelser med vilde dyr. Men hvis man på andre feriedestinationer vil have en ’vild oplevelse’, kan man følge nedenstående tommelfingerregler:

  1. Vælg altid observation frem for interaktion. Oplev vilde dyr i deres naturlige omgivelser i naturen eller et ægte reservat, hvor de besøgende ikke må komme i nærkontakt med dyrene.
  2. Undgå fysisk kontakt. Besøg ikke steder, hvor besøgende kan ride på, holde, røre ved, svømme eller tage selfies med et vildt dyr.
  3. Vælg et rejseselskab med styr på dyrevelfærden. Rejseselskabet bør have en klar og let tilgængelig politik for dyrevelfærd.
  4. Del dine etisk ansvarlige rejseoplevelser. Fortæl familie og venner om dine gode oplevelser med dyr i deres naturlige omgivelser, så du inspirerer andre til ligeledes at træffe et dyrevenligt valg på ferien.
  5. Del, like og kommentér ikke opslag med elefantridning, tigerselfies, svømmeture med delfiner o.l. på sociale medier. Alle interaktioner gør opslaget mere populært, også negative kommentarer.
  6. Køb ikke souvenirs fra vilde dyr. Undgå varer som f.eks. håndtasker af krokodilleskind, elfenbensarmbånd, smykker af skildpaddeskjold o.l.
  7. Sig nej tak til madretter med mishandlede eller truede dyr. Undersøg, hvordan den lokale delikatesse er lavet, så du kan undgå retter som hajfinnesuppe, varan-satay, tigervin og kopi luwak-kaffe. 

Du kan hjælpe os i arbejdet med at stoppe mishandling af vilde dyr i turistindustrien:

Støt nu

Vil du vide mere