Nu får elefanter, der tidligere har været tvunget til hårdt arbejde i Thailands turistindustri, en helt ny tilværelse. Vi støtter projektet, der drives af Mahouts Elephant Foundation.

Farvel til elefantridning – det gode elefantliv venter

Nyheder

Nu får elefanter, der tidligere har været tvunget til hårdt arbejde i Thailands turistindustri, en helt ny tilværelse: De kan bevæge sig frit omkring i beskyttet regnskov og komme i kontakt med vilde elefanter.

Vi støtter projektet, der skal give både elefanterne og deres ejere et bedre liv. Projektet drives af NGO’en Mahouts Elephant Foundation (MEF). 

Et godt elefantliv i regnskoven

Skovområdet, som elefanterne har at boltre sig på, er 370 km2 stort. Det ligger ved en afsidesliggende landsby beboet af Karen-folket. 

1021666

I det store, beskyttede regnskovsområde har elefanterne god plads til bare at være elefanter.

Lige nu boltrer seks af landsbyboernes elefanter sig i skoven, og der er mindst to vilde hanelefanter i området, som tager kontakt til landsbyens elefanter. Området grænser op til flere nationalparker, hvor der lever omkring 20 vilde elefanter. Samtidig forbinder området vigtige migrationsruter for vilde elefanter.

Mahoutterne i landsbyen tjekker jævnligt op på de seks elefanter for at sikre, at de har det godt. Hvis en af hunnerne har sluttet sig sammen med en vild han, lader mahoutterne dem være i månedsvis ad gangen. 

Elefanterne bliver kun hentet tilbage til landsbyen, hvis de er syge eller skadede, til deres årlige dyrlægetjek eller hvis der er en nødsituation som for eksempel en skovbrand.

1021662

Mahoutterne fra landbyen holder øje med, om elefanterne har det godt i regnskoven.

Fattigdom tvang dem ind i turistindustrien

Landsbyen ligger i det nordøstlige Thailand tæt på grænsen til Myanmar. Familierne bor i små træhuse uden rindende vand eller elektricitet, og udover landbrug har de ikke mange muligheder for at forsørge sig. 

Da kommerciel skovhugst blev forbudt i hele Thailand i 1989, kunne familierne ikke længere tjene penge ved at bruge deres elefanter som arbejdsdyr i den lokale skovhugstindustri. 

Mange var derfor nødt til at leje eller sælge deres elefanter til elefantlejre, hvor turister kunne ride på dem. De ønskede ikke at skille sig af med elefanterne – men de var så fattige, at de ikke så nogen anden udvej.

”Når jeg så på min elefant, var jeg ved at græde”

1021649

Ti Kue Pa

Ti Kue Pa er medejer af den 25 år gamle elefant Mae To Po sammen med syv andre. Da en af de andre ejere ville sende hende til en elefantlejr, var Ti Kue Pa andre nødt til at indvillige.

”Jeg tog med til elefantlejren for at arbejde, og det var en rystende oplevelse. Jeg havde ondt af elefanterne, der alle tabte sig. Når jeg så på min elefant, var jeg ved at græde,” fortæller Ti Kue Pa.

Typisk bliver mahoutterne betalt efter, hvor mange rideture deres elefanter kan gennemføre på en dag. Det tvinger mahoutterne til at presse elefanterne til det yderste, hvis de skal tjene nok til bare at kunne få mad på bordet. 

”De fleste mahoutter ved godt, at deres elefanter er stressede og tager psykisk skade af at blive kørt så hårdt, og det er de kede af. Men ofte kan de ikke se andre muligheder,” fortæller Sarah Sarah Blaine, der er grundlægger af Mahouts Elephant Foundation.

Problemet bliver værre af, at mange af de unge mænd, der er ansat som mahoutter i lejrene, ikke kommer fra en traditionel mahout-baggrund. De har ingen forståelse for elefanterne og ved ikke, hvordan de skal passes. Det fører til, at mange af elefanterne lider og bliver mishandlet. 

Mae To Pa mistede sin unge

Mens Mae To Pa var i lejren, fødte hun en unge, som desværre døde. Mae To Pa tog tabet af sin unge så hårdt, at hun blev syg af det. Hun blev derfor sendt tilbage til landsbyen i regnskoven for at komme sig.

”Jeg vil ikke sende hende tilbage til elefantlejren. Hun fik ikke ordentlig mad og blev alt for tynd. Det har jeg det virkelig dårligt over,” siger Ti Kue Pa.

Grøn turisme er vejen frem

1021669

Endelig et godt elefantliv.

Vi vil give elefantejere fra Karen-folket nye muligheder for at forsørge sig selv og deres familier – uden at det går ud over elefanternes velfærd. Projektet vil give turister en unik mulighed for at se elefanter leve et mere naturligt liv i skoven. Samtidig vil regnskoven i området blive beskyttet, så den ikke bliver opkøbt af store virksomheder, der vil fælde den.

Turisterne kommer til at bo i hytter i landsbyen, og landsbyboerne vil undervise dem i deres traditionelle færdigheder som for eksempel vævning og madlavning. 

Med de penge, landsbyboerne tjener, vil de med tiden kunne hente resten af deres elefanter hjem fra elefantlejrene og i stedet lade dem nyde det frie liv i skoven.

1021661

Mahoutterne får mulighed for at forsørge sig, samtidig med at de kan passe godt på deres elefanter.

MEF lavede i 2015 et lignende projekt i en anden Karen-landsby. De håber, at flere landsbyer med mahoutter vil tage modellen til sig, så de kan sige farvel til det hårde liv i elefantlejrene og give deres elefanter et mere naturligt liv i regnskoven.

Vil du vide mere