Registro do passado ilustra a prática da caça por encurralamento nas Ilhas Faroe

Færøske kvoter for delfindrab er et bluffnummer

Nyheder

Den planlagte kvote for delfindrab på Færøerne er ikke en minimering af den blodige begivenhed, men en forøgelse og en blåstempling af delfinjagten.

Topfoto: Grindehvaldrab på Færøerne

"Det er et bluffnummer, når den færøske regering forsøger at få kvoter på delfindrab til at se ud som et fremskridt. Tallene fra det færøske fiskeriministerium viser, at det tværtimod er et alvorligt tilbageskridt, siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

Den 26. juli 2022 træder en bekendtgørelse i kraft om en fremtidig kvote på 500 årlige delfindrab på Færøerne. Men de sidste års tal viser, at det er et bluffnummer. 500 ikke er en begrænsning, men tværtimod en voldsom opgradering af delfinjagten.

Minus det ualmindeligt høje tal fra massakren sidste år på 1.428 delfiner viser den færøske regerings egne tal gennem de sidste 12 år, at der fra 2009 til 2020 i gennemsnit blev dræbt 116 hvidsidede delfiner årligt ved den såkaldte drivjagt på øerne.

Hvidsidet delfin i sit rette element i Atlanterhavet

Drab på hvidsidede delfiner på Færøerne

Med en kvote på 500, er det faktuelt en stigning på 383 flere delfindrab, hvis man tager gennemsnittet fra samme periode.

Ingen tradition for delfindrab

“Det er en uacceptabel officiel blåstempling af drab på vilde dyr, der bliver udsat for voldsom stress under jagten samt unødige lidelser under drabene, hvor de kan ligge døende i vandet, mens der kan gå op til mange minutter, før de endeligt dør af deres sår fra knive og harpuner,” siger Gitte Buchhave.

Hun mener ikke, at man skal acceptere delfindrabene ud fra præmissen om, at det er en tradition:

“For det første er der slet ingen tradition på Færøerne for at jage og dræbe delfiner. Jagten på de hurtigt svømmende dyr er først blevet aktuel i nyere tid med hurtigtgående speedbåde. Og der har aldrig været officielle kvoter på delfindrab før nu. Det er simpelthen ikke i orden at blåstemple det her fra officielt hold,” mener hun.

Hvidsidet delfin i sit rette element i Atlanterhavet

Hvidsidet delfin i sit rette element i Atlanterhavet

International kritik

Det er den færøske præsident Stieg Bardur Nielsen, kaldet lagmanden, der efter massakren sidste år på de 1.428 delfiner i Skålefjorden har udstedt en årlig kvote for delfindrab. Jagten og drabene på det enorme antal hvidsidede delfiner blev stærkt kritiseret af dyreværnsorganisationer verden over samt af mange lokale færinger, der fandt drabene unødvendige. 

Efter den voldsomme episode udtalte lagmanden, at færingerne nu måtte se på, hvilken rolle delfinjagt fremover skal spille i den færøske kultur. Og her et år efter ligger resultatet på bordet: En misvisende kvote på 500 for hvidsidede delfiner.

Delfinkvoten møder også stærk kritik internationalt.

“Det er en farce, at den færøske regering indfører kvoter. Derved formaliserer de en form for jagt, der ikke var blåstemplet officielt tidligere,” siger Sally Hamilton fra den britiske velgørenhedsorganisation ORCA, til den engelske avis, The Guardian.

“Færøerne er efterhånden blevet en slagtehal for havpattedyr, og de ansvarlige på øen er blinde og døve over for den kritik, der kommer fra resten af verden og det internationale samfund,” siger Hamilton til den britiske avis.

Vil du vide mere