Det er ikke kun farlige profiler og falske nyheder, der bliver spærret på Facebook. Nu bliver der også ryddet op i grupper for dyreelskere for at undgå handel med dyr.

Facebook censurerer dyregrupper

Nyheder

Det er ikke kun farlige profiler og falske nyheder, der bliver spærret på Facebook. Nu bliver der også ryddet op i grupper for dyreelskere for at undgå handel med dyr. Vi hilser tiltaget velkomment.

Topfoto: Lwiro Sanctuary

Dyreelskere er frustrerede over Facebook. Den seneste måned har det sociale medie konsekvent lukket grupper, der har fungeret som interessefællesskaber for krybdyr, katte, marsvin, ja faktisk alle slags dyr. 

Det sker tilsyneladende i en fornyet kamp mod handel med dyr på Facebook. Og det sker uden hensyntagen til, om grupperne rent faktisk handler med dyrene. Blot en forespørgsel fra et medlem af en gruppe kan indeholde den forkerte tekst, som får Facebook til at lukke gruppen ned. 

1

Skærmbillede fra gruppe af krybdyrsinteresserede, 20. april 2019

Facebook tillader nemlig ikke handel med dyr – og det mener vi er positivt:

”Det er opløftende at se, at Facebook begynder at håndhæve reglerne. Det er et skridt i den rigtige retning, hvis vi vil bekæmpe handlen med vilde og truede dyr, som er blandt verdens største illegale handelsområder. Der skal meget drastiske tiltag til for at bekæmpe det, siger Cassandra Koenen, international ansvarlig for vilde dyr hos World Animal Protection.

En nødvendig, hård linje

Cassandra kan godt forstå frustrationen hos de dyreelskere, som vitterligt dyrker et interessefællesskab på Facebook og rammes af den nye, hårde linje fra det sociale medie. 

For eksempel kan dyreadoptioner potentielt blive ramt af Facebooks fornyede fokus på handel med dyr. Men samtidig er en hårdere linje også helt nødvendig for at komme handlen med vilde og truede dyr til livs:

”Vi ved, at der foregår mange uregulerede transaktioner med levende dyr i Facebooks private gruppefora. Alene i det seneste år har flere omfattende rapporter dokumenteret handlen med vilde og truede dyrearter på særligt Facebook,” forklarer Cassandra.

1022674_0

Salg af truede dyrearter som for eksempel gråpapegøjer fra Afrika foregår især via Facebook. Foto: TL2 project / Lukuru foundation

Dyrene lider for handlen

Vi har blandt andet undersøgt gråpapegøjernes rejse som levende fugle klemt i bure fra Afrika til mellemhandlere i særligt Mellemøsten. Gennem flere år fulgte vores undersøgelsesgruppe handlen med gråpapegøjer på Facebook

Dokumentationen afslørede ikke blot en omfattende handel med en dyreart, der er nær udryddelse. Vi kunne også bevise, hvordan dyrene lider under hele rejsen fra Afrikas skove til en købers bur.

”Selve indfangningsmetoden er utroligt stressende for fuglene,” fortæller Stephanie Kruuse Klausen, kampagnemedarbejder hos World Animal Protection Danmark.

”De jages ud af deres sociale flok og får brutalt hakket deres flyvefjer af. Pladsen i fragtkassen er utrolig trang, og den er beskidt, fuld af ekskrementer og dårligt vedligeholdt. Fuglene mister deres fjer, og mange får traumer, som påvirker dem i resten af livet - hvis de da altså overlever.” 

Sådan indganges gråpapegøjerne (videoen indeholder voldsomme scener):

Facebook gør en forskel

Foreløbig har Facebook tilsyneladende valgt at sætte ind med en særlig strategi i Europa for, hvordan handlen med vilde dyr holdes ude af det sociale medie. Det fremgår af en rapport fra september 2018, der dog også angiver, at administratorerne af de lukkede grupper er hurtige til at omdøbe grupperne under nye navne samt instruere gruppemedlemmer i at benytte andre udtryk end køb og salg.

”Som dyrebeskyttelsesorganisation er vi helt afhængige af, at for eksempel sociale medieplatforme tager ansvar. Vi har tidligere samarbejdet med Instagram om selfies med vilde dyr , og det gør en forskel, når en stor spiller tænker dyrevelfærd ind i deres forretning,” understreger Cassandra.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Facebook.

8

Skærmbillede fra gruppe af krybdyrsinteresserede, 20. april 2019

Vil du vide mere