En räv tillsammans med sina ungar

Europæerne har talt: Pels er i den grad passé

Nyheder

På under syv måneder har 1 million EU-borgere skrevet under på det europæiske borgerinitiativ Fur Free Europe, som vi står bag sammen med en lang række andre europæiske dyreorganisationer.

Borgerinitiativet Fur Free Europe kræver et forbud mod pelsdyrproduktion i hele EU samt et stop for import fra andre landes pelsproduktion. 

Det vil betyde en kæmpe forskel for de omkring 32 mio. mink, ræve, mårhunde og chinchillaer, der stadig holdes under helt utilstrækkelige forhold i små bure på pelsfarme rundt omkring i Europa.

Skriv under

Der er brug for flere underskrifter

Hvis et europæisk borgerinitiativ indsamler 1 million gyldige underskrifter, er EU-Kommissionen forpligtet til at behandle sagen. Nøgleordet er dog netop gyldige underskrifter. Erfaringen viser, at en stor del af underskrifterne vil blive erklæret ugyldige, f.eks. fordi der mangler oplysninger. 

Hvis vi blot er et par enkelte gyldige underskrifter fra målet om 1 million, vil hele borgerinitiativet falde til jorden. Derfor har vi brug for så mange underskrifter som muligt for at sikre, at pelsdyrene bliver sat på EU’s dagsorden.

Skriv under

Ræve på finsk pelsfarm. Kreditering: Four Paws / Fred Dott

Ræve på finsk pelsfarm. Foto: FOUR PAWS / Fred Dott

Dokumentar viser pelsdyrenes rystende leveforhold

Og pelsdyrene har i den grad brug for hjælp. Tidligere i år gik dokumentarfilmen SLAY bag kulisserne i modeindustrien for at undersøge branchens egne påstande om bæredygtighed og dyrevelfærd. Ikke overraskende viste disse påstande sig ikke at holde vand, når de blev gået efter i sømmene.

Filmskaberne har ladet os vise en 15 minutters nedklippet version af dokumentaren, der bl.a. viser de rystende forhold, som mink, ræve, mårhunde og andre pelsdyr lever under på pelsfarme.

Se 15-minutters versionen af SLAY:

Læs også: Skindet bedrager, når pelsbranchen praler af god dyrevelfærd

Tiden er kommet

Kun ganske få europæiske borgerinitiativer er nogensinde lykkedes med at indsamle nok gyldige underskrifter. Et af disse var ’End the Cage Age – Ud af buret’, som vi også var en del af. Dette initiativ har ført til, at EU nu arbejder på at udvikle ny lovgivning, der skal forbyde bure til landbrugsdyr.

Nu er tiden kommet til at hjælpe pelsdyrene.

”Det er ikke i orden at lade dyr lide hele livet, blot for at mennesker kan smykke sig med deres pels. Ved at lukke pelsfarmene vil vi beskytte millioner af dyr mod et usselt liv,” siger Pernille Fraas Johnsen, ph.d. i dyreadfærd og landbrugsfaglig rådgiver i World Animal Protection Danmark.

Mårhund i bur på finsk pelsfarm. Foto: Four Paws / Fred Dott

Mårhund på finsk pelsfarm. Foto: FOUR PAWS / Fred Dott

Skriv under

Vil du vide mere