Minkhvalp på svensk minkfarm med sår i hovedet. Foto: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

Skindet bedrager, når pelsbranchen praler af god dyrevelfærd

Nyheder

Minkproduktion i Danmark må starte op igen fra 2023. Branchen påstår stadig, at de er verdensmestre i dyrevelfærd, men deres glansbillede krakelerer, når man går det efter i sømmene.

Fotos: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

Ifølge en analyse, som vi har lavet i samarbejde med Anima og Dyrenes Beskyttelse, giver pelsbranchens såkaldte dyrevelfærdsstandard, kaldet WelFur, et misvisende og forvrænget billede af de faktisk forhold for mink. 

Systematisk udsultning, skjulte bidskader, afgnavede lemmer og stereotyp adfærd lurer under pelsbranchens eget pointsystem, der i mange år har sløret alvorlige dyrevelfærdsproblemer for mink i Danmark og for opdræt af ræve og mårhunde i lande som Polen og Finland.

Farme, hvor mink er aggressive og stressede, hvor de har bidt hinanden eller endda har gnavet dele af deres egne lemmer, kan opnå fine vurderinger af dyrevelfærd, hvis farmene eksempelvis samtidig har frostsikret vand til deres dyr, eller sårene er helet.

Skriv under for et forbud

Ikke meget velfærd over WelFur

“Når man laver et kritisk faktatjek, står det langt værre til med dyrevelfærden, end branchen foregiver. Så når Danmark eksporterer skind til den anden side af jordkloden under betegnelsen WelFur, er det skindet, der bedrager,” siger Pernille Fraas Johnsen, ph.d. i dyreadfærd og landbrugsfaglig rådgiver i World Animal Protection Danmark. 

Hun fortsætter: ”Den ‘dyrevelfærd’, der måles, er velfærden inden for rammerne af et produktionssystem, hvor pelsdyr holdes i små trådbure, og det kan på ingen måde sammenlignes med minks naturlige behov og adfærd i naturen.” 

Helt gal med bidskader

Den seneste rapport om dyrevelfærd i minkbranchen er lavet af Aarhus Universitet i 2021. Den er bl.a. baseret på data fra pelsbranchens egen organisation Fur Europe og Welfur-standarden. Rapporten konkluderer, at Danmark har den bedste dyrevelfærd for mink sammenlignet med minkproduktion i 24 andre europæiske lande. 

Det er imidlertid langt fra virkelighedens verden.

“Når man går rapporten igennem med lup, kan man bl.a. se, at danske minktæver sultes om vinteren op til parring, hvilket gør dyrene mere aggressive og resulterer i stereotyp adfærd, og danske industrimink er mere sky end minkene i mange andre europæiske lande,” siger Pernille Fraas Johnsen. 

”Generelt er den gal i hele Europa med skjulte bidskader, som først bliver opdaget, når dyrene bliver pelset. Det er helt uacceptabelt og kommer oveni alle de andre velfærdsproblemer, som vi har påpeget i årevis.”

Skriv under for et forbud

Minkunge på svensk minkfarm med bidsår i hovedet

Velfærden måles på forkert grundlag

Vores undersøgelse gennemhuller således pelsindustriens eget skønmaleri, hvor selv alvorlige skader forårsaget af mistrivsel opvejes og forsvinder i den samlede bedømmelse af dyrenes velbefindende, hvis bare pelsfarmerne sørger for at overholde basale lovkrav til vand, mad, frostsikring og korrekt håndtering. 

“Pelsbranchen har været med til at finansiere udviklingen af Welfur-standarden, der er baseret på et pointsystem, som er dybt misvisende”, siger Pernille Fraas Johnsen.

“Og selve præmissen er helt forkert: Når farmene bedømmes, handler det ikke om velfærd målt i forhold til dyrenes adfærd og behov som vilde dyr i naturen. Man ser derimod udelukkende på dem som produktionsdyr inden for de rammer industrien, selv har udstukket – på de farme, hvor dyrene i forvejen mistrives i små bure, inden de gasses og pelses”.

Hjælp Europas mink, ræve, mårhunde og chinchillaer ud af deres bure. Med din underskrift kan vi én gang for alle at få sat en stopper for pelsdyrproduktion i såvel Danmark som resten af EU:

Skriv under

Vil du vide mere