Tigerunger udnyttes til tigerselfies

Europa bidrager til grusom tigermishandling

Nyheder

Tigre i Europa lider grusomme skæbner i fangenskab, hvor mange opdrættes til et liv som selfierekvisitter eller turistunderholdning for senere at blive sendt til Asien for at blive brugt i traditionel asiatisk medicin.

Topfoto: Thailandsk tigerattraktion

Tigerunger, løveunge, pumaunge. De seneste par år har der været adskillige eksempler på store kattedyr, der er blevet opdrættet i folks private hjem flere steder i Europa. Heriblandt i lejligheder i storbyer som Paris.

Det er nemlig ikke kun i USA og Asien, at lovgivningen for hold af vilde dyr er ringe eller slet ikke eksisterer. Også i en lang række lande i Europa er det fortsat lovligt, at private holder vilde dyr som tigre i fangenskab, ifølge en ny rapport fra den internationale dyreorganisation Four Paws.

Manglende kontrol og ringe lovgivning

Det er dybt problematisk, at der ingen kontrol er med handlen med vilde dyr, så det er muligt at handle f.eks. tigre på kryds og tværs og ud og ind af Europa.

”Det er dybt kritisabelt, at lovgivningen i Europa er så ringe, at der findes eksempler på vilde dyr som tigre og løver, som holdes af privatpersoner i deres hjem, eller at dyrene bliver brugt som selfierekvisitter. Det bør slet ikke være lovligt nogen steder i verden, og Europa burde gå forrest i kampen mod den grusomme industri, hvor både hold af og handel med vilde dyr som tigre bør forbydes,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

Denne tigerunge i Thailand tilbringer al sin tid i et lille bur, hvor turister betaler for at made den med sutteflaske

Denne tigerunge i Thailand tilbringer al sin tid i et lille bur, hvor turister betaler for at made den med sutteflaske

Tigerunger avles som selfierekvisitter

Four Paws estimerer, at der i Europa lever 1.600 tigre i fangenskab. I naturen findes der blot ca. 3.900 tigre i dag. Speedavl af store kattedyr i fangenskab er en kæmpe industri i lande overalt i verden. I Europa ser man, at små unger bruges som selfierekvisitter eller anden underholdning. 

”Det er grotesk, at man speedavler tigre på grusom vis i Europa og resten af verden. Ungerne bliver taget fra deres mor få dage efter fødslen, for at de kan vænnes til mennesker, som de hver dag skal underholde… indtil de er for store, hvorefter de bliver udskiftet med nye unger,” siger Gitte Buchhave.

Knogle og kløer ender i traditionel medicin

Når tigerungerne har vokset sig for store til at blive vist frem til turister, sendes dyrene til Asien. Her bliver knogler og klør til ingredienser i traditionel asiatisk medicin, der bruges til behandling af alt fra gigt til øget potens. Industrien er kæmpestor i Asien, hvor man gerne betaler 1.700 Euro for et kilo tigerknogler.

”Det burde være ulovligt at bruge vilde dyrs kropsdele i traditionel medicin. Jeg er dybt forarget over, at man i Europa bidrager til produktionen af traditionel medicin. I stedet burde Europa bidrage med at få indført et forbud mod handel med vilde dyr,” siger Gitte Buchhave.

En tigerunge i Sydafrika

En tigerunge i Sydafrika

Niels Fuglsang: EU bør lovgive om eksotiske kæledyr

I Europa-Parlamentet er europaparlamentariker og næstformand i dyrevelfærdsgruppen i parlamentet, Niels Fuglsang (S), enig i, at der bør gøres noget ved problemet.

”Det her understreger endnu engang, at vi har behov for ny lovgivning i EU. Jeg har spurgt EU-Kommissionen, om vi ikke skulle få indført en fælles positivliste over eksotiske kæledyr, så vi automatisk forbyder alle arter i EU, der ikke fremgår på listen. Det er jo åbenlyst, at store katte ikke høre hjemme i privatpersoners fangenskab. Det er dårlig dyrevelfærd, og så er det også farligt for os mennesker,” siger Niels Fuglsang.

Vil du vide mere