So i det industrielle landbrug

EU vender ryggen til dyrevelfærdsløfter

Nyheder

Hvis EU-Kommissionen dropper den planlagte revision af dyrevelfærden, er det et alvorligt løftebrud og et kæmpe tilbageslag for millioner af dyr.

Kilder i Bruxelles fortalte mandag den 11. september til Financial Times, at EU-Kommissionen overvejer at droppe – eller i bedste fald at nedskalere – de dyrevelfærdsforbedringer, som skulle blive til en stærkt forbedret dyrevelfærdslovgivning.

Kommissionen skulle i dette efterår have fremlagt de konkrete forslag til forbedret dyrevelfærd for ikke mindst landbrugsdyrene.

For dyrt med dyrevelfærd?

Bekymringen går på, at de øgede krav til dyrevelfærd i EU’s stalde vil give øgede fødevareomkostninger.

”Det er virkelig tragisk, hvis adgangen til billigt kød fra industrilandbrug ender med at være vigtigere, end at de dyr, vi har ansvaret for, får opfyldt deres mest basale behov og får rimelige levevilkår,” siger Esben Sloth, kampagnechef i World Animal Protection.

“De negative signaler om dyrevelfærden fra EU er stærkt nedslående. Det ligner et svigefuldt løftebrud over for de millioner af dyr, der hver dag lider under elendige forhold i det industrielle landbrug,” fortsætter Esben Sloth med reference til Kommissionens to år gamle løfter om, at det helt skulle være slut med landbrugsdyr bag tremmer i EU.

So i farebøjler i det industrielle landbrug

Tre millioner underskrifter for dyrene

I oktober 2020 overrakte vi og en lang række andre europæiske dyreorganisationer omkring 1,4 mio. underskrifter fra borgerinitiativet ’End The Cage Age’, der krævede et stop for bure til landbrugsdyr.

I forlængelse heraf lovede EU-Kommissionen i juni 2021 at arbejde mod dette mål. EU’s fødevarekommissær, Stella Kyriakides, udtalte på et pressemøde: “Målet er krystalklart: Et miljø i det industrielle landbrug uden tremmer og bure. Det er ikke bare et etisk spørgsmål, men også et spørgsmål om miljø og sundhed.”

Samme år gik daværende landbrugsminister i Danmark, Rasmus Prehn, i alliance med ministerkolleger i Tyskland, Belgien, Holland og Sverige. De fem lande forlangte en ambitiøs revidering af dyrevelfærd, der blandt andet skulle udfase bure i landbruget.

Tremmekalv i det industrielle landbrug

Utilfredsheden med EU’s utidssvarende dyrevelfærd blev yderligere understreget, da vi og andre organisationer i juni 2023 overrakte 1,5 mio. underskrifter fra borgerinitiativet ‘Fur Free Europe’, der forlangte stop for al pelsproduktion.

En demokratisk skandale

Nu ser den fælles forståelse ud til at være faldet fra hinanden. Det er Socialdemokraternes medlem af EU-Parlamentet, Niels Fuglsang, rasende over:

“Det er en demokratisk skandale, hvis EU-Kommissionen ender med at sylte den lovede revision af dyrevelfærdsloven. Vi ved, at et klart flertal i den europæiske befolkning ønsker bedre vilkår for dyr. Vi har set flere borgerforslag, som har fået langt over en million underskrifter såsom ‘End The Cage Age’ og ‘Fur Free Europe’. Jeg fatter simpelthen ikke, at Kommissionen ikke er mere lydhør overfor EU’s befolkninger på dette område.”

For kort tid siden sendte EU-Parlamentets dyrevelfærdsgruppe, hvor Niels Fuglsang er næstformand, et brev til Kommissionens formand Ursula Von der Leyen. Det indeholdt en kraftig opfordring om at fremsætte den lovede revision af dyrevelfærdsloven:

"Lovgivningen er en del af EU’s Green Deal fra 2019 og et af de få elementer, som stadig mangler at blive ført ud i livet. Det er næsten ubærligt, hvis det heller ikke i denne omgang bliver dyrene, som bliver prioriteret,” siger Niels Fuglsang

Esben Sloth slutter med en seriøs opfordring til den danske regering: "Hvis den danske regering mener noget med deres løfter til vælgerne om ordentlige forhold for dyrene, så er det nu, de skal vise, at de kan stå fast og mobilisere alle gode kræfter til fordel for dyr, miljø og klima."

Hjælp os med at overbevise politikerne om, at der er brug for en ny retning for landbruget:

Skriv under

Vil du vide mere