EU støtter dyremishandling med milliarder

07/07/2014

Med knap 1 milliard kroner støtter EU hvert år tyrefægtning i Spanien. Vi vil have det nye EU-Parlament til at stoppe den økonomiske støtte. Tyrefægtning kan nemlig ikke holde sig selv i live – modstanden er for stor.

"Når en større og større del af den spanske befolkning er imod tyrefægtning, er det katastrofalt, at vi, gennem EU, holder mishandlingen i live."

Når San Fermin-festivallen den 6.-14. juli fejres i den spanske by Pamplona, er der ikke noget at fejre for tyrene. Under de traditionelle tyreløb bliver de tvunget til at løbe gennem Pamplonas smalle gader med stress i kroppen for til sidst at ende livet i en tyrefægtningsarena.

EU-politikere skal handle

Mindst 40.000 tyre dør hvert år i europæiske tyrefægtningsarenaer, og tusindvis af spanske tyre opdrættes til tyrefægtning. Uden at vide det støtter danskerne denne aktivitet. Det gør vi, fordi EU hvert år støtter opdræt af tyre i Spanien med knap 1 milliard kroner gennem hektarstøtten i den fælles landbrugspolitik. 

Inden EU-Parlamentsvalget i april 2014 spurgte vi danske kandidater, om det er acceptabelt, at EU støtter tyrefægtning. Godt 80 % svarede, at de ikke syntes, det var acceptabelt, og godt 82 % svarede, at de ville arbejde imod en sådan støtte, hvis de blev valgt ind.

”Det er positivt, at kandidaterne vil arbejde imod EU-støtte til tyrefægtning, men vi har jo set det før – ét er, hvad man lover før valget, og et andet er, hvad man gør efter valget. Vi kan dog ikke være bekendt at gå med skyklapper på og lade som om, at vores skattekroner ikke går til at støtte en så grusom form for underholdning,” udtaler Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark. 

Mere end 91 % af spanierne svarede i en rundspørge, som det spanske kulturministerium gennemfører hvert fjerde år, at de aldrig går til tyrefægtning. ”Når en større og større del af den spanske befolkning er imod tyrefægtning, er det katastrofalt, at vi, gennem EU, holder mishandlingen i live,” konstaterer Gitte Buchhave.

Kulturarv ikke en undskyldning for dyremishandling

I efteråret 2013 vedtog det spanske senat en lov, der ophøjer tyrefægtning til kulturarv. Det beskytter aktiviteten og gør, at den fortsat kan modtage national økonomisk støtte. Det spanske parti ERC vurderer den årlige spanske støtte til omkring 571 millioner euro (omkring 4 milliarder danske kroner).

”At en aktivitet er en kulturarv er på ingen måde en undskyldning for, at mange tusinde tyre hvert år lider en forfærdelig død. Vi kan ikke tillade i en moderne verden, at dyr mishandles som underholdning – uanset om aktiviteten pr. lov er en kulturarv eller ej. Vores nye EU-Parlament skal sætte en stopper for denne aktivitet,” konkluderer Gitte Buchhave. 

Tomme arenaer et tydeligt signal

Vi opfordrer alle danskere til at undlade at støtte tyrefægtning på rejser i Spanien eller andre steder, hvor der findes tyrefægtning - tomme arenaer er et tydeligt signal om manglende opbakning. Desuden opfordrer vi til, at man bakker op om de underskriftsindsamlinger, der f.eks. findes på internettet. Vi vil fortsætte med at minde EU-Parlamentsmedlemmerne om, at et stop for EU-støtten er en absolut nødvendighed.

Læs vores 10 gode råd om, hvordan du undgår at støtte mishandling og udnyttelse af dyr på din ferie >>

Bolivias alpakaer får tiltrængt hjælp

Alpakaer i Andesbjergene

Voldsomme minusgrader, store snestorme og tørke truer alpakaerne i Bolivias Andesbjerge. Vi har sørget for mad og dyrlægehjælp og hjælper samtidig ejerne med...