Elefanten Chok nyder livet i den elefantvenlige lejr Following Giants

Et elefantvenligt liv til Chok, den blide kæmpe

Nyheder

”Når han vil spise, spiser han. Når han vil lege, leger han. Jeg er så glad på hans vegne.” Mahoutten Boy fortæller om det gode liv, elefanten Chok har fået i den elefantvenlige lejr Following Giants.

Elefanten Choks liv har aldrig været bedre end nu, fortæller hans mahout (elefantfører) Myo Min Latt, der i det daglige bliver kaldt Boy. 33 år gamle Boy og 29-årige Chok bor begge i elefantlejren Following Giants i Thailand, som vi har hjulpet med at blive elefantvenlig.

”Tidligere var hans blik trist”

Før Following Giants blev elefantvenlig, var det er traditionel lejr med elefantridning. Chok var hver dag tvunget til at bære op til fire turister ad gangen på udmattende ture, og han blevet badet, fodret og krammet af massevis af fremmede mennesker hver eneste dag, hvilket var ekstremt stressende for ham.

Elefanter i turistindustrien trænes fra en ung alder med hårde metoder for at få dem til at adlyde mennesker og acceptere tæt omgang med turisterne. Men nu er Choks lidelser slut. 

Chok gav sin sidste ridetur den 31. oktober 2019

Chok gav sin sidste ridetur den 31. oktober 2019

”Han er meget glad,” siger Boy. ”Jeg kan se på hans blik, hvor meget han nyder sin nye frihed. Tidligere var hans blik trist, fordi han var ked af det.”

Et tæt bånd mellem Chok og Boy

Boy kommer fra en familie af mahoutter. Da han mødte Chok for 10 år siden, sagde andre mahoutter til ham, at elefanten var meget stædig og forsøgte at stikke af. Men Boy behandlede Chok så blidt som muligt, og de to har udviklet et tæt bånd.

”Hvis man vil have en elefant til at lytte, må man finde ud af, hvad den kan lide. Chok elsker at lege og tage støvbad.”

Boy og Chok

Boy og Chok

Boy forklarer, at mahoutterne normalt ikke ejer elefanterne. De skal blot styre dem og tage sig af dem for ejerne. Boy ville ikke have valgt et liv med elefantridning for Chok, hvis det havde været op til ham:

”Jeg var afhængig af Choks ejer, der ville tjene penge på ham. Jeg ønskede brændende et nemmere liv for Chok, så vi kunne få mange år sammen.” 

Boy blev derfor meget glad, da Eco Tourism Koh Lanta, som lejren tidligere hed, blev elefantvenlig og skiftede navn til Following Giants.

Elsker alt ved sit nye liv

Chok er en blid kæmpe - selvom han også har sin egen mening om tingene

Chok er en blid kæmpe - selvom han også har sin egen mening om tingene

Hos Following Giants vandrer elefanterne hver dag gennem den frodige regnskov, mens mahoutterne følger efter. Boy lader altid Chok sætte dagsordenen og gøre, hvad han har lyst til. Han bader i skovsøen og vandløbet, er sammen med sin bedste elefantven Jahn og tilbringer timevis med at græsse.

”Han elsker alt ved sit nye liv. Han kan spise, indtil han er mæt. Han kan nyde et langt, uforstyrret bad. Han kan lege i mudderet. ’Spis, leg, gentag’ er overskriften på hans dage nu,” fortæller Boy med et stort smil og fortsætter: 

”Tidligere kunne vi godt se, at elefanterne gerne ville lege i sandet eller støvbade, men vi var nødt til at forhindre det, fordi de altid havde sadler på ryggen. Det er så dejligt, at de nu får lov.”

Chok og de andre elefanter truet af coronakrisen

Elefanterne Jahn og Chok nyder at bade

Elefanterne Jahn og Chok nyder at bade

Der var lige fra starten stor opbakning fra turister, der flokkede til og gav stedet gode anmeldelser på TripAdvisor.

”Det føles rigtig godt, at turisterne kan komme her og se, hvor godt elefanterne har det – og at de fortæller andre om det,” siger Boy.

Coronakrisen har dog sat en stopper for tilstrømningen af turister. Det har skabt en meget kritisk situation for Following Giants, der er afhængig af entréindtægterne for at kunne tage sig af deres elefanter.

Vi har derfor sat ind med ekstra hjælp til både Following Giants og andre af de elefantvenlige lejre og reservater i landet. 

Vil du vide mere