Et bedre liv for Rumæniens hunde

12/11/2014

Hvis der fødes færre uønskede hvalpe, ender færre hunde på gaden. Og hvis børn, unge og voksne undervises i at behandle dyr godt, vil det på sigt skabe bedre forhold for hunde og andre dyr. Det er nogle af tankerne bag det arbejde, vi støtter i Rumænien.

I Rumænien lever mange herreløse hunde et usselt liv, og mange familiehunde får ikke den dyrlægebehandling, de har behov for, fordi ejerne ikke har råd til det. Det arbejder vores rumænske partnerorganisation Save the Dogs for at ændre. 

Heste, æsler – og nu også hunde

I byen Cernavoda i det fattige Constanta-distrikt udvidede Save the Dogs i 2012 et internat, der oprindeligt kun tog heste og æsler ind, så der nu også er plads til forladte hunde. Internatet ved navn Footprints of Joy ligger i naturskønne omgivelser og er åbent for besøgende. 

Mange rumænske skoleelever besøger internatet, hvor de ansatte underviser dem i, hvordan man bør behandle dyr, og fortæller dem, at det er vigtigt at have respekt og medfølelse for dyrene. Internatet har også forskellige aktiviteter, hvor de firbenede beboere bruges som terapidyr for børn og unge med handicaps.

Færre uønskede hvalpe

Vi har tidligere fortalt om Save the Dogs' mobile klinik, som vi har finansieret. Fra maj til september besøgte klinikken 20 landsbyer i Constanta-distriktet og steriliserede og kastrerede 640 hunde. 

Det betyder, at potentielt hundredevis af uønskede hvalpe ikke er kommet til verden. Hvalpe, der højst sandsynligt ville blive efterladt på gaden og ende med et liv som herreløse hunde i nærliggende byer.

Den mobile klinik behandler, steriliserer, kastrerer og vaccinerer hunde – både herreløse hunde og hunde, der har en ejer. Og samtidig underviser klinikkens medarbejdere hundenes ejere i, hvordan man er en ansvarlig hundeejer. Det er både en mere human og langt mere effektiv løsning end at aflive hundene, sådan som det sker mange steder rundt omkring i Europa.

Loven beskytter ikke hundene

Rumæniens herreløse hunde har ikke en effektiv dyreværnslov til at beskytte dem. Da det rumænske parlament i efteråret 2013 vedtog en lov, der gør det muligt at masseaflive herreløse hunde, protesterede vi kraftigt og gik i dialog med de rumænske myndigheder. Vi fik stor opbakning fra blandt andet danske dyrevenner, der skrev under på en opfordring til den rumænske ambassadør i Danmark om at sætte en stopper for masseaflivningerne. 

I dag rådgiver vi de rumænske myndigheder om, hvordan landet bedst kan tage hånd om sin bestand af gadehunde uden at ty til masseaflivninger.

Vores mål er, at der i hele Europa indføres lovgivning, der beskytter hundene mod mishandling og aflivning med brutale metoder. Vi indsamler derfor underskrifter for med dem i hånden at kunne bede de danske medlemmer af Europa-Parlamentet om at arbejde for, at alle hunde i Europa er beskyttet af effektiv lovgivning. Du kan hjælpe hundene ved at skrive under.

 

Læs mere om den mobile kliniks arbejde for at hjælpe hundene >>

Læs mere om vores effektive løsning, der redder hundeliv >>