Bjørnen Bolik nyder livet i bjørnereservatet Libearty i Rumænien

Et år senere: Sådan går det kæmpebjørnen Bolik nu

Nyheder

Fra at sidde indespærret i en krigszone til at være damernes ven i et naturskønt reservat. Meget er sket, siden bjørnen Bolik blev befriet for et år siden.

For lidt over et år siden var vi med til at redde bjørnen Bolik fra det lille bur, han sad fanget i midt i krigshærgede Ukraine, og give ham et godt nyt hjem i bjørnereservatet Libearty i Rumænien.

Efter årevis i et beskidt bur fik Bolik endelig masser af plads at boltre sig på. Senest er han blevet lukket ud i det største indhegnede område i reservatet sammen med de mange andre reddede bjørne. 

Det er et stort skridt for den store bjørn, der i 15 år hverken havde set et træ eller en anden bjørn.

”Da Bolik ankom her til Libearty i april 2022, var han bange for at gå ud af karantæneområdet, selvom han til en start kun skulle overskue en mindre indhegning. Bare det at sove i græsset under åben himmel var overvældende for ham,” fortætter Paula Ciotlos fra vores rumænske partnerorganisation Asociația Milioane de Prieteni (AMP), som driver reservatet.

Bjørnen Bolik i et af vandhullerne i Libearty bjørnereservat i Rumænien

Bolik nyder en svalende svømmetur.

Nye bjørnevenner

I september 2022 besøgte Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark, Libearty. Hun kunne rapportere, at Bolik trivedes i sit nyt liv: ”Det var en kæmpe glæde at se, hvor godt Bolik var faldet til, og at han nu opførte sig som en helt normal bjørn."

Siden da er det kun gået fremad med Bolik, som med sine 600 kg er den største bjørn i reservatet.

”Det er fantastisk at se, hvor meget vores kære kæmpe har udviklet sig på bare et år. Han har fået venner blandt de andre bjørne nu, særligt blandt hunbjørnene. Og han er fundet sig et stykke legetøj, som han elsker meget højt: En stor gren, som han gerne leger med dagen lang,” smiler Paula Ciotlos.

To bjørne interagerer i Libearty bjørnereservatet i Rumænien.

I Libearty har bjørnene god mulighed for at socialisere med hinanden, hvis de ønsker det.

Et ægte fristed for reddede bjørne

Libearty er hjem for omkring 120 bjørne. De fleste er reddet fra trange bure, hvor de har skullet agere trækplastre ved hoteller, restauranter eller tankstationer, fra cirkus eller fra nedslidte zoos.

Reservatet består af et kæmpe område på 69 hektar med egeskov, grønne enge, jordhuler og vandhuller, hvor bjørnene kan tilbringe deres dage, præcis som de ønsker. 

Efter så mange år bag tremmer er det den bedste bjørneterapi, de kan få.

En reddet bjørn i Libearty bjørnereservat soler sig i græsset

En af de reddede bjørne soler sig i græsset.

Du kan også være med til at hjælpe bjørnene i Rumænien:

Støt nu

Vil du vide mere