En ø til orangutangerne

06/03/2019

Orangutanger reddet fra turistindustrien eller fra et liv som kæledyr kan ikke altid klare sig selv i naturen. Vi har støttet et ø-reservat, hvor de kan leve beskyttet resten af livet.

Der bliver holdt øje med orangutangerne i Badak Kecil-reservatet resten af deres liv.

Flere steder i Asien lever orangutanger under elendige forhold i fangenskab – i små bure eller korte lænker uden mulighed for at udføre deres naturlige adfærd. 

Heldigvis kan mange af de orangutanger, som bliver reddet og kommer til vores indonesiske partnerorganisation Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF), til sidst genudsættes i naturen. Men nogle har taget så meget fysisk eller psykisk skade, at de ikke kan klare sig selv. 

Derfor har vi støttet opførelsen af BOSF’s beskyttede ø-reservat, Badak Kecil Island Orangutan Sanctuary. Her kan orangutangerne leve næsten som i den fri natur. De første seks beboere er nu flyttet ud på Badak Kecil, og snart følger yderligere 24 orangutanger efter. 

En af de første orangutanger på øen er den 26 år gamle Mama Lasa.

Mød Mama Lasa

Før Mama Lasa kom til BOSF, levede hun i mange år i en zoologisk have på Jakarta. Hun havde helt mistet evnen til at leve som en vild orangutang; hun kunne hverken finde ud af at klatre, bygge rede eller lege med andre orangutanger.

Med tiden har Mama Lasa lært forskellige orangutang-færdigheder som at klatre i træer, men hun vil ikke kunne klare sig i den fri natur. Derfor blev det besluttet, at hun skulle til Badik Kecil.

Dyrlægetjek

Orangutanger, der skal til Badik Kecil, skal først i karantæne. Det er for at sikre, at de ikke tager sygdomme med til øen. På selve rejsedagen bliver de lagt narkose og bliver grundigt tjekket igennem af dyrlægeteamet.

På billedet er det dyrlægen Vivi Dwi Santi, der giver Mama Lasa et sidste tjek i karantæneområdet. Heldigvis er alt, som det skal være, og Mama Lasas nye liv kan begynde.

Hjælpende hænder

Dyrepassere hos BOSF bærer af sted Mama Lasa i hendes transportkasse, så hun kan påbegynde næste del af rejsen. 

Der er mere end 400 dedikerede ansatte hos BOSF. De tager sig af omkring 520 orangutanger på organisationens to rehabilteringscentre på Borneo: Nyaru Menteng og Samboja Lestari. Siden 1991 har BOSF reddet mere end 2.000 orangutanger. Man vurderer, at der er 57.350 Borneo-orangutanger tilbage i naturen.

Sejlturen

Badak Kecil ligger to timers sejlads oppe ad floden fra rehabiliteringscenteret Nyaru Menteng. På billedet ser du Mama Lasa og Manis, en anden reddet orangutang, blive sejlet af sted i deres transportkasser i en traditionel klotok-båd.

Sammen med dem er dyrlæger og andre ansatte fra BOSF, der skal sikre sig, at alt går godt, når orangutangerne sættes ud på øen. 

Og de levede lykkeligt…

Mama Lasa er trygt ankommet til Badak Kecil og har sat kurs mod en af fodringsplatformene på øen. Der bliver holdt øje med orangutangerne i Badak Kecil-reservatet resten af deres liv. BOSF’s ansatte sørger for, at de altid har mad nok, og at de får dyrlægebehandling, hvis de har brug for det. 

På øen er der plads til i alt cirka 50 orangutanger, som kan få lov at leve i naturlige omgivelser, selvom de har brug for livslang beskyttelse.

Se video af Mama Lasas rejse til øen:

Hunde masseaflives af frygt for rabies

Millioner af hunde hvert år aflivet af frygt for rabies. Men løsningen er vaccinationer - ikke masseaflivninger.

Stadig flere rejsende bliver bidt af hunde, der kan have rabies. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut. Samtidig bliver millioner af hunde hvert år...