Gandhi og Delhis første møde uden hegn imellem. Foto: Elephant Haven

Elefanten Delhis nye liv

Nyheder

Efter 36 år i en zoo er der mange ting, man som elefant skal lære, når man får et nyt liv i et reservat. Delhi går på med krum hals er begyndt at opbygge et venskab med den anden tidligere zoo-elefant Gandhi.

Topfoto: Elephant Haven

Elefanten Delhi, der har tilbragt det meste af sit liv i en tjekkisk zoo, har nu boet i elefantreservatet Elephant Haven i Frankrig i over en måned.

Se video af Delhis tur fra Ústí Zoo til Elephant Haven:

En tryg start på den nye tilværelse

Alt var blevet gjort for, at Delhi skulle være så tryg som muligt. Tony Verhulst og Sofie Goetghebeur, der har grundlagt og driver Elephant Haven, havde besøgt Delhi i zooen i Tjekkiet to gange, og Tony blev hos hende de sidste to uger inden flytningen. Delhi havde også et hold af sine velkendte dyrepassere med sig under den næsten 30 timers lange køretur.

De første par dage blev dyrepasserne fra zooen hos hende, mens hun fandt sig til rette. De var et følelsesladet øjeblik, da de måtte tage afsked med hende, men de var afklarede med, at det var det bedste for Delhi at komme til Elephant Haven. 

Her har hun fået masser af plads og mulighed for at udfolde sine naturlige instinkter – og hun har selskab af en anden elefant efter at have levet uden artsfæller de sidste fire år.

Gandhi og Delhis første møde uden hegn imellem. Foto: Elephant Haven

Delhi foran stalden i Elephant Haven.

Delhi udforsker sit nye hjem

Delhi fik hurtigt travlt med at undersøge sit nye hjem. Hun er en nysgerrig elefant med mod på at prøve nye ting. Alting var nyt for hende i starten, og der var meget, hun skal finde ud af. 

”Delhi er faldet godt til. Hun går lange ture rundt i området, græsser og virker afslappet. Hun elsker at spise og tager sig gerne en god lur enten i sandet udenfor stalden eller i det bløde græs,” fortæller Sofie. 

Noget af det, Delhi elsker allermest, er at dække sig i mudder fra reservatets store mudderpøl. Det beskytter hendes hud mod insektbid og solens stråler. Samme effekt har det, når hun oversprøjter sig med støv og sand. 

Gandhi og Delhis første møde uden hegn imellem. Foto: Elephant Haven

Delhi tager støvbad. Foto: Elephant Haven

Elefanterne lærer hinanden at kende

Det første møde med Gandhi, den anden tidligere zoo-elefant i Elephant Haven, fandt sted på Delhis første morgen i reservatet, da hun gik ud af stalden. 

De to flettede blidt snablerne sammen henover hegnet. Elefanter bruger i høj grad deres snabler til at kommunikere med.

Gandhi og Delhis første møde uden hegn imellem. Foto: Elephant Haven

Gandhi og Delhis første møde.

I starten var der konstant hegn mellem de to elefanter, så de kunne vænne sig til hinanden i deres eget tempo. ”De kan interagere, hvis de ønsker det, men de kan også lade være. Vi skal gå forsigtigt frem for at sikre, at deres relation udvikler sig godt,” forklarede Sofie efter Delhis første uge i reservatet. 

”Gandhi er interesseret i Delhi, men lidt nervøs. Hun har kendt mere end 20 forskellige elefanter, i de år hun boede i forskellige zoos. Selvom hun har haft nogle gode oplevelser, har hun desværre også være involveret i konflikter, hvor det var hende, det gik ud over. Så hun har gode grunde til at være usikker på et nyt elefantvenskab.”

Første møde uden hegn imellem

De første uger stillede Gandhi sig ofte og ventede på, at Delhi gik forbi, så de kunne hilse på hinanden. Gandhi virkede glad, nysgerrig og opstemt, men stadig lidt usikker. Ved at se, høre, lugte og røre ved hinanden over hegnet begyndte de to elefanter at lære hinanden bedre at kende.

Gandhi og Delhis første møde uden hegn imellem. Foto: Elephant Haven

Delhi og Gandhi lærer forsigtigt hinanden at kende gennem hegnet.

Efter tre uger var det tid til det første møde uden hegn imellem.

”Først blev Delhi bare ved med at udforske omgivelserne som sædvanligt, men så tog Gandhi mod til sig og gik hen til Delhi. De begyndte at puffe til hinanden med snablerne, og det virkede til, at Gandhi accepterede Delhi. Efter lidt tid løb Gandhi dog væk. Hun er en sensitiv elefant, og det blev lidt meget for hende,” fortæller Sofie.

Gandhi og Delhis første møde uden hegn imellem. Foto: Elephant Haven

Gandhi og Delhi hilser for første gang på hinanden uden hegn imellem. Foto: Elephant Haven

Sofie fastslår, at der var tale om et positivt møde med helt normal elefantadfærd.

”De mangler dog begge nogle sociale færdigheder, og det kan være lidt frustrerende for dem. Gandhi er ikke helt klar til, at de er sammen non-stop, og det er helt okay. De har altid mulighed for at have kontakt gennem hegnet, og nogle gange åbner vi op imellem dem. Vi tager det stille og roligt, og det går rigtig godt med tanke på, at Delhi kun har været her en måned.”

Sofie og Tony håber på i fremtiden at kunne tage imod endnu flere elefanter fra zoos eller cirkus, som kan få et fredfyldt liv i de natursmukke omgivelser i Elephant Haven. Vi har været med til at finansiere opførelsen af reservatet og betalte for Delhis transport dertil.

Vil du støtte vores arbejde for at hjælpe udsatte dyr over hele verden?

Støt nu

Vil du vide mere