Det behøver ikke at være dyrt at give kyllinger bedre forhold

06/11/2019

Det er billigere at producere kyllinger med bedre velfærd, end man hidtil har troet. Det viser vores nye rapport.

Forbrugernes krav om bedre kyllingevelfærd vokser hastigt over hele verden

Hvert år bliver der produceret milliarder af kyllinger under elendige forhold i det industrielle landbrug. De er avlet til at vokse unaturligt hurtigt. Ofte er de så tunge, at deres ben ikke kan holde dem oprejst. Og alt for mange kyllinger lever tæt sammenpresset i golde haller, hvor de lider det meste af deres korte liv.

I den konventionelle produktion er alt for mange kyllinger presset sammen på alt for lidt plads

Er det for dyrt at give kyllingerne bedre forhold?

Kyllingeindustrien påstår, at det er for dyrt at give kyllingerne bedre velfærd. Den påstand kan vi tilbagebevise i vores rapport ‘Valuing higher chicken welfare’, som vi har udarbejdet i samarbejde med det verdenskendte Wageningen Universitet i Holland.

Universitetets eksperter i landbrug og forretning undersøgte konventionelle systemer i fem markeder: Holland, USA, Brasilien, Kina og Thailand. Disse er blandt de største globale markeder, når det gælder produktion, forbrug og eksport af kyllinger.

Vi undersøgte desuden, om forbrugerne er villige til at betale mere for bedre kvalitet og højere velfærd.

Bedre kyllingevelfærd er billigere, end man hidtil har troet

I de fem markeder viste det sig kun at koste 0,6-0,9 eurocent pr. kg. fugl at omlægge en konventionel fabrikslignende produktion til indendørs produktion med bedre velfærd.

Det betyder, at omkostningerne kun vil være 6,4-13,4 % højere end i konventionel produktion. Det er et langt lavere tal end de 49 %, som tidligere er blevet fremsat i en undersøgelse finansieret af kyllingeindustrien i USA (Elanco Animal Health (2015)).

Rapporten viser også, at forbrugernes krav om bedre kyllingevelfærd vokser hastigt over hele verden. I gennemsnit er over 60 % af de forbrugere, som vi har spurgt i 14 lande, villige til at betale mere for kyllingerne, der har haft et bedre liv.

Sådan kan kyllingerne få et bedre liv

De løsninger, som rapporten fremsætter, er enkle, effektive og videnskabeligt baserede. De inkluderer:

  • Brug af kyllinger, der vokser langsommere
  • Mere plads og naturligt lys
  • Beskæftigelsesmateriale, der kan holde kyllingerne sunde og aktive, såsom siddepinde og materiale, de kan hakke i

En indendørs kyllingeproduktion med bedre velfærd

Indendørsproduktioner med bedre velfærd er en realistisk løsning, der på globalt plan kan give milliarder af kyllinger et bedre liv. Og nu kan prisen ikke længere bruges som undskyldning af restauranter, forhandlere og producenter.

Læs rapporten

Mere plads til et godt bjørneliv

New expansion opens at Balkasar bear sanctuary

Pakistan: For nylig stod tre store, nye områder klar til at tage imod de pelsklædte beboere i Balkasar-reservatet. Det betyder endnu bedre livskvalitet for...