Plantebaseret landbrug grisen

Der er brug for en ny retning i landbruget

Nyheder

Der er akut brug for et mere plantebaseret dansk landbrug, hvis Danmark skal nå klimamålet for 2030. Derfor opfordrer vi sammen med 44 andre virksomheder og organisationer regeringen til at udvise handlekraft og skabe en ny retning – til gavn for klima, dyr og sundhed.

Landbruget skal dyrke meget mere mad til mennesker frem for foder til dyr for at nå Danmarks klimamål. I dag udgør landbruget 31 % af Danmarks klimabelastning.

Den største andel kommer fra produktionen af foder og animalske fødevarer, der udgør 89 % af landbrugets udledning. Det skyldes blandt andet, at vi bruger enorme arealer på at producere foder til dyrene. Og det er endda uden at medregne importeret sojafoder, som presser vigtige skovområder i Sydamerika.

En mulighed for at gå forrest

Danmark er før gået forrest på områder som vindenergi og økologi. Nu har vi mulighed for at gøde jorden for endnu en grøn vækstsucces. Der venter et hastigt voksende marked for de lande, som udvikler fremtidens klimavenlige fødevarer.

”Vi har ingen tid at spilde i forhold til at få skabt en visionær retning for dansk landbrug. Lige nu har vi en unik mulighed for at skabe et fremtidssikret landbrug, der både er bæredygtigt for vores klode og i langt højere grad tilgodeser dyrene og biodiversiteten, end det er tilfældet i dag”, siger Esben Sloth, kampagnechef i World Animal Protection Danmark.

Verdensmarkedet for plantebaserede fødevarer som havredrik, plantebøffer, quinoa, bælgfrugter og næste generation af produkter ventes at nå 1.800 milliarder kroner allerede i 2035. I Danmark kan det skabe mellem 18.000 og 27.000 nye bæredygtige danske arbejdspladser, hvis vi kan få blot to til tre procent af markedet.

Vi bør satse på at blive førende i at dyrke og udvikle plantebaseret mad og drikke, som er sunde, velsmagende og økologiske. Og samtidig omlægge resten af landbrugsproduktionen, så den leverer et rent vandmiljø, en rig natur og sænker klimabelastningen. 

Annonce - plantebaseret landbrug

De 45 virksomheder og organisationers annonce bragt i Politiken

Vil du vide mere