Mink mistrives i små trådbure i minkproduktionen. Foto: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

Den tid på året, hvor mink lader livet

Nyheder

November er pelsningssæson i minkindustrien. Det betyder, at millioner af danske mink lige nu skulle have været gasset og pelset. Og fra næste år er det tilladt igen.

Topfoto: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

I år bliver millioner af mink i Danmark ikke aflivet for at blive solgt over hele kloden som jakker, frakker og tilbehør i modebranchens strøgbutikker. Det skyldes, at minkindustrien blev lukket ned med et midlertidigt forbud under coronapandemien – men fra den 1. januar minkavl igen tilladt i Danmark.

Sådan aflives mink på pelsfarme:

De forhold, som det er tilladt at holde minkene under, betegnede Dyreetisk Råd sidste år som ‘uacceptable’. I små bure på størrelse med en lille indkøbsvogn. Uden at få opfyldt de mest basale naturlige behov som de vilde dyr, de er.

“Med minkforbuddet havde politikerne i begge politiske blokke en unik mulighed for at stoppe en industri, der hverken kan forsvares i forhold til dyrevelfærd, sundhed eller økonomi. Danske mink blev holdt under elendige forhold, som vi ganske enkelt ikke kan være bekendt, og som samfund har vi allerede besluttet at betale en erstatning på 19 mia. kroner til minkavlerne for at lukke deres minkfarme,” siger Pernille Fraas Johnsen, landbrugsfaglig seniorrådgiver i World Animal Protection Danmark.

Hjælp med at få pelsavl forbudt i Danmark og resten af EU:

Skriv under

EU er minkenes bedste chance

I 2019, inden coronapandemien ramte, måtte 12,8 mio. mink lade livet i november.

Danmark var på det tidspunkt den suverænt største minkproducent i verden, og fra næste år bliver det igen tilladt at avle, holde og pelse mink i Danmark.

Ingen har endnu overblik over, hvordan industrien udvikler sig her i landet, og hvor mange dyr der igen vil blive udnyttet af pelsindustrien.

“Et stort flertal af danske politikere hænger i bremsen. Da der ikke er politisk vilje til et forbud mod hold af pelsdyr i små bure i Danmark, må vi sætte vores lid til, at EU har bedre ører og en stærkere etisk føling med, hvad der er acceptabel dyrevelfærd,” siger Pernille Fraas Johnsen.

Hun slutter af med en klar opfordring: “Faktisk ser det ud til, at EU nu er minkenes bedste chance. Derfor er der ekstra god grund til at bakke op om underskriftindsamlingen ‘Fur Free Europe’, der vil tvinge EU-Kommissionen og Parlamentet til at tage stilling til et fælles totalforbud i hele EU.”

Skriv under

fur free

Millioner af dyr kan beskyttes med et forbud

Det Europæiske Borgerinitiativ ‘Fur Free Europe’ vil ikke blot gavne danske mink, men alle mink og andre pelsdyr på farme i de EU-lande, hvor pelsindustrien fortsat buldrer derudaf. 

Det gælder for eksempel Polen, Finland, Litauen, Grækenland, Ukraine, Belarus og Spanien, hvor der udover mink også avles ræve og mårhunde. Disse dyr lever under mindst lige så usle forhold som mink. Mere end 11 mio. dyr blev opdrættet og pelset i de nævnte lande sidste år ifølge en opgørelse fra Eurogroup For Animals.

Ræve lider hele livet i små bure på finske pelsfarme. Foto: FOUR PAWS / Fred Dott

Foto: FOUR PAWS / Fred Dott

Vær med til at få stoppet pelsavl i hele EU:

Skriv under

Vil du vide mere