Algoa Bay er et Whale Heritage Site

Den gode og den dårlige delfinoplevelse

Nyheder

Delfiner er fascinerende dyr, og mange turister griber chancen, når de får mulighed for at opleve delfiner på ferien. Men der er en god og en dårlig måde at se delfiner på. Læs de to øjenvidneberetninger.

Topfoto: Raggy Charters

Den gode: Lykken er at opleve frie delfiner

I 2018 var Lisbeth Kjær Larsen, pressechef i World Animal Protection Danmark, på rundrejse i Texas med sin kæreste. Et af højdepunkterne på turen var at se vilde delfiner.

Temperaturen til søs var alt andet end de 25 grader, den var til lands. Men vores gåsehud på armene skyldtes ikke kun kulden på bådturen ud for Galveston i Texas. Den stammede i lige så høj grad fra glæden over at se delfiner boltrer sig i vandet på begge sider af båden.

Det var faktisk meget spontant, at vi endte på den båd. Min kæreste og jeg elsker at pakke ferien med oplevelser, og vi havde med vilje kørt langt for at komme ud og se byen. Da jeg opdagede, at der var mulighed for at se delfiner til søs, var der slet ingen tvivl. Vi skyndte os om bord, og det var helt fantastisk.

Som mange andre dyreelskere ville jeg gerne se en delfin tæt på, men det var der ingen garanti for – det afhang jo af, om delfinerne viste sig lige på det tidspunkt. Men faktisk var det noget af det, der fik os til at vælge netop denne type delfinoplevelse. For her foregik det hele på dyrenes præmisser – ikke menneskenes.

Det gjorde det også ekstra sjovt og spændende, da vi spottede flere delfiner i løbet af de 45 minutter, turen varede. De hoppede jo hverken gennem ringe eller optrådte for os, men de kom meget tæt på båden, og så havde de friheden til at svømme væk igen, når det passede dem. Det var rigtig hyggeligt og skabte en god og forventningsfuld stemning.

Delfinshow i Loro Parque

Foto: Raggy Charters

Den dårlige: Et sørgeligt show

I Loro Parque på Tenerife kan man opleve delfiner og spækhuggere. Hvert år er der over 40 mio. besøgende. I 2019 var Lina Dahl fra vores svenske kontor der for at dokumentere dyrenes forhold.

På båden til Tenerife har jeg blikket rettet mod bølgerne i håb om at se vilde delfiner. Samtidig er jeg bevidst om, at jeg snart skal opleve modsætningen til frihed.

Delfinshowet starter til tonerne af John Lennons ”Imagine” – en sang om frihed og en bedre verden. Seks delfiner springer over pinde og reb, og en delfin trækker sin træner gennem vandet i høj fart. Imens klapper og jubler publikum.

For hvert trick får delfinerne en død fisk. Jeg spekulerer på, hvor sultne de mon er, for at trænerne kan sikre, at de vil optræde. Det er en myte, at delfiner elsker at optræde. De gør det, fordi det er sådan, de får noget at spise.

En træner giver tegn til en delfin, som springer op på bassinkanten. Træneren fortæller om delfinens anatomi. Jeg tæller minutterne, som delfinen er nødt til at opholde sig ude af vandet i en unaturlig stilling under den bagende sol.

Delfinshow i Loro Parque

Da showet slutter, åbnes undervandslågerne, og delfinerne skal svømme ud. En af delfinerne vægrer sig, og det tager lang tid, før træneren får den tilbage til det bassin, den lever i. Det er ikke så mærkeligt, at den ikke vil derind. For der tilbringer den næsten alle døgnets timer med bare at svømme rundt, rundt, rundt i uendelige cirkler.

Den gennemsnitlige bassinstørrelse ved delfinarier er 200.000 gange mindre end delfinernes hjemmeområde i havet, hvor de kan svømme 100 km om dagen.

Vi besøgende blev underholdt i 20 minutter til god musik. Men for delfinerne er oplevelsen en anden. De skal optræde i høj larm fire gange om dagen – året rundt.

Et liv i fangenskab er ganske enkelt ikke noget liv for et vildt dyr som en delfin. Alligevel lider over 3.000 delfiner netop nu ved delfinattraktioner rundt omkring i verden. Den tanke kan jeg næsten ikke holde ud.

Sådan finder du en delfinvenlig oplevelse på ferien:

6 tips

Vil du vide mere