Close-up af delfin i Kolmårdens delfinarium

Delfin kvalt ihjel i Kolmårdens delfinarium i Sverige

Nyheder

Kolmårdens ældste hundelfin er blevet kvalt af kunstig tang. Nu er det på tide, at dyreparken handler på deres to år gamle løfte om at give delfinerne et bedre liv.

Fotos af Tom Svensson: Delfiner i Kolmårdens delfinarium.

Den 15. januar bevægede delfinen Nephele sig pludselig mærkeligt og sank til bunds i bassinet. Efter alt at dømme døde hun hurtigt, og dyrlægen, der blev tilkaldt, kunne intet gøre for at redde hendes liv.

Nu er obduktionsrapporten blevet offentliggjort, og den viser, at et stykke af tangen satte sig fast i Nepheles hals, hvilket sandsynligvis har kvalt hende. Den kunstige tang bliver brugt som miljøberigelse i delfinernes bassin.

Delfin i bassin i Kolmårdens delfinarium

”Det er så trist, at Nepheles liv skulle ende på den måde. Kolmårdens ejere, Parks and Resorts, meldte allerede i 2022 ud, at delfinariet ville blive lukket. Vi har længe opfordret Kolmården til at give delfinerne nye og mere dyrevenlige liv, men de optræder stadig i delfinshows,” siger Sandra Jönsson, ekspert i vilde dyr hos World Animal Protection Sverige.

Hun fortsætter: ”Jeg håber, at dette tragiske dødsfald kan føre til en hurtigere forandringsproces. Delfinshows gør intet for artsbevarelsen og bør være et overstået kapitel. Delfinernes sikkerhed i delfinariet skal gennemgås. Miljøberigelse skal bidrage til dyrenes velbefindende, så det er ekstremt trist, at det i stedet gik så galt.”

Nephele er født i naturen, men blev for 35 år siden indfanget i Den Mexicanske Golf ud for USA's kyst. Siden 1994 har hun været i delfinariet i Kolmården, som er Skandinaviens største dyrepark.

På tide at give delfinerne et bedre liv

Siden 1969 har der været delfishows i Kolmården. Vi og andre organisationer har flere gange kritiseret delfinariet for manglende dyrevelfærd. Det er en dybt unaturlig tilværelse for vilde dyr som delfiner at leve i små bassiner og optræde i shows.

Delfiner i Kolmårdens delfinarium

Det er nu to år siden, at Kolmården meddelte, at delfinshowene ville blive stoppet og delfinerne omplaceret. Men der er endnu ikke fremlagt nogen plan for, hvordan det konkret skal ske, og delfinshowene fortsætter som normalt.

Sandra Jönsson siger: ”Det er på høje tid, at Parks and Resorts viser, at beslutningen om at lukke delfinariet er seriøs og ikke blot et PR-stunt for at undgå kritik af delfinernes situation. Nu vil vi se en detaljeret handlingsplan, der klart sætter delfinernes velfærd i fokus.”

Hun slutter: ”Mens vi venter på, at delfinerne bliver flyttet til en ny og dyrevenlig tilværelse, bør de blive pensioneret, så de ikke skal optræde med unaturlige cirkuskunster i delfinshows. Miljøberigelse for zoo-dyr er vigtig – cirkuslignende shows er noget helt andet. Vi tager gerne en dialog om alternative, mere dyrevenlige løsninger for Kolmårdens delfiner.”

Hjælp med at få stoppet udnyttelsen af delfiner

Mens de fleste andre store, globale rejseselskaber har sagt nej til at støtte delfinunderholdning, sender TUI Group stadig kunder til delfinarier verden over.

Vær med til at lægge pres på TUI, så de stopper med at tjene penge på at udnytte delfiner:

Skriv under

Vil du vide mere