Chinchilla på pelsfarm i Ukraine, 2019. Foto: Andrew Skowron / We Animals Media

De glemte chinchillaer

Nyheder

Mens der har været megen snak om dansk minkavl, taler næsten ingen om de 33.000 chinchillaer, der lider på 41 danske pelsfarme.

Fotos: Fra pelsfarm i Ukraine. Andrew Skowron / We Animals Media

Under coronapandemiens første hærgen blev der indført et midlertidigt forbud mod minkavl i Danmark. Det bliver ophævet 1. januar 2023, hvor tusindvis af mink igen kan blive udnyttet for deres pels’ skyld. 

Men der har ingen pause været i chinchillaavlen. Hvert år opdrættes der titusindvis af chinchillaer i Danmark – en overset del af den danske pelsproduktion.

På farmene lever de store gnavere med den bløde pels hele deres liv på alt for lidt plads – fra de bliver født, og til den dag de bliver aflivet og pelset. Præcis ligesom andre pelsdyr. 

Skriv under mod pelsavl

Chinchilla i trådbur på pelsfarm i Ukraine, 2019. Foto: Andrew Skowron / We Animals Media

Chokerende optagelser af chinchillaer

Det er ikke kun i Danmark, at tusindvis af chinchillaer lever et usselt liv på pelsfarme – det foregår flere steder i EU. For nylig filmede dyreorganisationen Humane Society International forholdene på en række rumænske chinchillafarme.

De skjulte optagelser viser, at dyrene bliver holdt i indelukkede rum uden hverken vinduer, naturligt lys eller frisk luft. De beskidte bure er stablet ovenpå hinanden i rækkevis, og under hvert bur ligger der dynger af afføring.

Chinchillaungerne har svært ved at gå på trådnettene i bunden af burene, da deres ben falder igennem hullerne. Man ser også voksne chinchillaer, der manisk tygger og bider i tremmerne. Det er en tvangspræget adfærd, som med al tydelighed viser, at dyrene er understimulerede, fordi de så godt som intet kan foretage sig på den trange plads. 

Skriv under mod pelsavl

Et dybt unaturligt liv

Forholdene på pelsfarme er i store træk de samme, uanset hvor de ligger – og uanset om der er tale om chinchillaer, mink, ræve, kaniner eller mårhunde.

Chinchillaer på pelsfarm i Ukraine. Foto: Andrew Skowron / We Animals Media

Alle steder holdes dyrene i små trådbure uden mulighed for at udfolde deres naturlige adfærd og instinkter, blot for at deres pels kan ende i modebutikker og på catwalken.

Chinchillaer er nataktive og nysgerrige flokdyr, der gerne undersøger alt nyt. Når de er vågne, er de meget aktive dyr, der har et stort behov for motion, ikke mindst for at kunne løbe, klatre og springe rundt. Det kan de ikke i et lille bur, og hvis de ikke bliver aktiveret og stimuleret tilstrækkeligt, kan de begynde at bide sig selv i pelsen i frustration. 

Pels skal gøres passé

Det er på tide at få sat en stopper for udnyttelsen af chinchillaer, mink, ræve og andre dyr i pelsindustrien. Hvis alle pelsfarme i EU bliver lukket, vil millioner af dyr blive beskyttet mod et usselt liv.

Vi er derfor gået sammen med over 70 andre organisationer om at indsamle 1 million underskrifter til det Europæiske Borgerinitiativ Fur Free Europe. Herigennem kræver vi et forbud mod pelsdyrproduktion i hele EU.

Vi har tidligere overbevist EU om at arbejde for en lov, der skal forbyde bure til dyr i landbruget. Nu er det pelsdyrenes tur.

Med din underskrift kan vi én gang for alle at få sat en stopper for pelsdyrproduktion i såvel Danmark som resten af EU:

Skriv under

Vil du vide mere